Monniksrobben in Griekenland

1 september 2014 Bas Wanrooij
Monniksrobben in Griekenland

Monachus monachus bij Lichadonisia op Evia

In het Middellandse Zee gebied leven ongeveer 600 monniksrobben. Een beschermde diersoort en in Griekenland noemt men deze zeerobben ook wel “Monachus monachus”. Meer dan de helft van deze monniksrobben, 350 dieren, leven in de Griekse wateren. In het marine park van Alonissos woont de grootste populatie, maar ze komen ook elders in Griekenland voor. Op Kefalonia in het noordwesten bij het plaatsje Fiskardo, op Lichadonisia in het noordwesten van Evia en momenteel zorgt een brutale rob op Samos voor het nodige vertier bij toeristen.

Monniksrobben in Griekenland spotten

De Monachus monachus is schuw en houdt zich over het algemeen uit het zicht van mensen. De maanden mei en juni is de beste periode om monniksrobben in Griekenland in het wild te zien. In de middag heb je dan de grootste kans om zelf een rob te spotten. Ze gaan dan op jacht naar voedsel, vis, schelpdieren en inktvis bij de rotsen en verlaten hun schuilplaats.

Familie van 5 monniksrobben bij Lichadonisia op Evia

Monachus monachus monniksrob in Griekenland

Monachus monachus in Griekenland

Tijdens een reis naar het eiland Evia zijn we naar de Lichadonisia eilanden geweest. De kans om een Monachus monachus in het wild te zien was volgens Yiorgos, die ons van Kavos naar Lichadonisia met de boot bracht, ongeveer 40%.

Niet veel later zagen we één van de vijf robben, die bij deze kleine eilandengroep (ook wel de Seychellen van Griekenland genoemd) leven. Een heel bijzonder moment en gelukkig goed op camera kunnen vastleggen.

Een monniksrob kan wel 30 jaar oud worden

Een Mediterrane zeehond kan wel 30 jaar oud worden. Gemiddeld zijn ze 2,50 meter lang en wegen ze al snel 300 kilo. Dat is tenminste als ze in hun natuurlijk omgeving ongestoord kunnen leven. Het marine park bij Alonissos is uniek in de wereld en tevens een beschermd natuurgebied. Het zijn groepsdieren en ze leven vaak met twee tot vijf andere robben bij elkaar.