Samaria kloof

Een van de populairste bezienswaardigheden op Kreta is de Samaria kloof. Op het eiland zijn er naast deze Samaria kloof en de Imbros kloof nog tientallen anderen kloven die je kunt bewandelen. De Samaria-kloof is de bekendste, vanwege zijn lengte en de indrukwekkende rotswanden. Je start op 1.227 meter hoogte in het plaatsje Xyloskalo. De totale wandeltocht is 16 kilometer, waarvan 13 km door de kloof en de laatste 3 km van de zuidelijke ingang naar de kustplaats Agia Roumeli gaat. De wandelroute wordt als best pittig ervaren.

De Samariakloof is de bekendste kloof om te wandelen op Kreta

Als je denkt deze wandeltocht aan te kunnen, word je geadviseerd vroeg te starten, zodat de warmte nog enigszins meevalt. Let op dat vanuit Chersonissos en Malia de vertrektijden voor deze dagexcursie heel vroeg kunnen zijn. De busrit duurt vanaf deze vakantiebestemmingen namelijk ongeveer drie uur. Belangrijk is het om goede wandelschoenen te dragen tijdens de wandeling en een pet of hoed tegen de felle zon. In 2022 liepen 168.593 wandelaars door de Samariakloof. Per dag mogen er maximaal 800 personen door deze kloof lopen.

Halverwege de kloof kom je door het verlaten oude stadje Samaria heen lopen. Hier wonen een aantal boswachters en hier is geen taverne of winkel waar je eten en drinken kunt kopen. De wandeling door de Samariakloof eindigt in Agia Roumeli waar wel verschillende restaurants te vinden zijn en tevens een mini markt. Je kunt Agia Roumeli alleen bereiken of verlaten via de zee. Je stapt op de boot naar Chora Sfakion of Sougia.

foto album Kreta

Samaria kloof is een national park

Beginpunt van de Samaria kloof op Kreta.

Beginpunt van de Samaria kloof op Kreta.

De Samaria kloof is een Nationaal Park, het enige op Kreta, en ook de grootste kloof van Europa. In de kloof leven beschermde diersoorten als de Kretenzische KriKri geit en de Lammergier. Je start op de Omalos hoogvlakte en daalt af in Xyloskalo. Het eerste stuk is ongeveer twee kilometer vrij steil naar beneden. Mocht je onverhoopt toch in de problemen komen, dan zijn er altijd verschillende ezels op de route in de Samaria kloof. Deze ezels dragen EHBO-spullen, maar zijn ook bedoeld om je eventueel naar de uitgang te brengen.

Na een wandeling van ongeveer vier uur bereik je het eindpunt in de baai van Agia Roumeli. Tijd voor een frisse duik in Libische Zee om vervolgens met de boot naar het haventje van Sougia te varen om in de bus te stappen terug naar je vakantiebestemming.

Ook is er voldoende drinkwater aanwezig langs de route in de Samaria kloof, zorg wel dat je een volle fles koud water meeneemt. Later kun je deze eventueel nog bijvullen met fris koud water uit verschillende bronnen langs de route. Drink niet het water uit de beekjes in de kloof!

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende eten meeneemt voor onderweg. Goede voeding is belangrijk voor wat extra energie. De mooiste tijd om de Samaria kloof te wandelen is eigenlijk in het laagseizoen. In mei bijvoorbeeld staan de bloemen in bloei, zijn bomen en struiken mooi groen en stroomt er nog water door de beekjes. Het smalste gedeelte van de kloof is slechts drie meter en het breedste gedeelte bijna 300 meter.

Samaria kloof tips

Je kunt het beste de Samaria kloof georganiseerd gaan lopen als excursie. Het is niet aan te bevelen om zelf met de auto naar het beginpunt in Xyloskalo Omalos te rijden en daar je auto te parkeren. Je zult dan namelijk de volgende dag terug moeten om hier je auto op te halen. Er is een openbare busverbinding vanuit Chora Sfakion en Sougia naar Chania en brengt je binnen anderhalf naar deze stad. Het ritje van Chania naar het startpunt van de Samaria kloof is ongeveer een uur en een kwartier rijden.

Meer Griekenland aanbiedingen


Samaria kloof hoe te bereiken

Kreta vakantie Samaria kloof rotsen

Onderweg tijdens de wandeling in de Samaria kloof.

De Samaria kloof op Kreta is open van mei tot en met oktober en de entreeprijs voor de kloof is vijf euro voor volwassenen vanaf 16 jaar. Studenten kunnen korting krijgen. Laat kinderen onder de tien jaar thuis. Als het in april flink heeft geregend kan het zijn dat de Samaria kloof begin mei nog gesloten is. Er staat dan teveel water in de kloof en dat maakt de wandeling gevaarlijk en deels onmogelijk. Een alternatief is dan een wandeling door de Imbros kloof.

Vanaf Chersonissos of Malia kost een dagexcursie naar de Samaria kloof ongeveer 50 euro per persoon. Hier zijn dan de busreis, de entree tot het National Park Samaria en een barbecue inbegrepen. Je kunt de excursie bij vrijwel alle lokale reisbureaus boeken en ook bij je reisleiding. Bij je eigen reisleiding heb je wellicht een Nederlands sprekende gids of hostess tijdens de excursie. De boottocht van Agia Roumeli naar Chora Sfakion kost 10 euro per persoon en naar Sougia 8,50 euro per persoon. Naar Chora Sfakion duurt de tocht ongeveer een uur. Meestal zijn deze boottickets bij de totaalprijs inbegrepen van het reisbureau waar je de excursie boekt.