Moederdag echt Grieks

13 mei 2018 Bas Wanrooij

Moederdag echt GrieksNiet alleen in Nederland vieren we moederdag, maar ook bijvoorbeeld in Griekenland worden de moeders op deze dag geëerd. En sinds de jaren ’60 op dezelfde dag als in Nederland en op veel plaatsen in de wereld. Moeders worden beloond voor het geven van leven, hun opvoeding en natuurlijk voor hun steun en toeverlaat.

De wortels (roots) van moederdag liggen in het oude Griekenland. Grieken eren oorspronkelijk godin Rhea, de moeder van de goden volgens Griekse mythologie, tegenwoordig op deze tweede zondag in mei.

Moederdag in Griekenland

Lang geleden vierden de Grieken “Hilaria”; een festival in de lente on godin Rhea te eren. Tot in de jaren ’60 werd moederdag door de Grieks-Orthodoxe kerk gevierd op 2 februari (Ypapanti). De populariteit nam echter af en ook in Griekenland worden moeders vanaf de sixties verwend op de tweede zondag in mei. Deze moderne moederdag werd overigens voor het eerst gevierd in 1908 door Anna Jarvis in Amerika.

Het vieren van de relatie tussen moeder en kind staat op moederdag centraal. Vandaar ook dat kinderen op school de mooiste cadeautjes maken voor hun lieve moeders. Handgemaakte presentjes met een boodschap om de liefdevolle relatie van moeder en kind te uiten. In 2021 wordt moederdag op zondag 9 mei gevierd en in 2022 is dat op zondag 8 mei.