Welk Grieks eiland in 2023? 5 tips!

29 januari 2023 Bas Wanrooij
Tips Griekse eilanden zomer 2023

Karpathos tip voor deze zomer in Griekenland

Twijfel je nog waar je deze zomer graag naartoe wilt gaan in Griekenland? Liefst niet te massaal en weer eens wat anders? We hebben 5 Griekse eiland tips voor de zomer van 2023 op een rijtje gezet. Deze staan ook met een uitgebreide reportage in KALA Magazine zomer ’23. Ze hebben zeker niet allemaal een eigen luchthaven, maar zijn via andere eilanden als Kos, Samos en Santorini toch vrij eenvoudig en snel te bereiken. Welk Grieks eiland kies jij voor deze zomer?

1. Karpathos – dit eiland ligt tussen Kreta en Rhodos in en heeft een eigen luchthaven waarop vanuit Nederland wordt gevlogen. Karpathos-stad is zonder twijfel de gezelligste bestemming op dit Griekse eiland. In de dorpen Olympos, Menetes en Diafani ga je even terug in de tijd. De mooiste stranden van Karpathos vind je bij Apella beach, Damatria beach en Agios Nikolaos beach. Natuurlijk zijn er nog tal van andere mooie baaien met prachtige stranden op Karpathos te vinden.

Astypalea als tip voor zomervakantie

Rustig genieten op Astypalea

2. Astypalea – dit Griekse eiland heeft de vorm van een vlinder en ligt tussen tussen Kos en Santorini in. Je kunt vanuit de haven van Kos-stad twee keer per week rechtstreeks hiernaartoe varen. Een overtocht duurt ongeveer twee uur. Astypalea is het duurzame modeleiland voor de Méditerranée en zou in 2025 zelfs volledig energieneutraal moeten zijn. Het schilderachtige hoofdstadje Chora is de gezelligste en beste plaats om te verblijven op Astypalea. Leuk is een dagtochtje naar de eilandjes Koutsomiti en Kounoupi met fraaie stranden.

3. Milos – dit eiland heeft mysterieuze rotsformaties en ligt niet direct in de buurt van een internationaal vliegveld. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit Athene, maar je kunt ook met de veerboot vanuit Santorini naar Milos toe. Tot laat in oktober is het gezellig druk in de haven van Adamas. Bekijk hier de replica van ‘Venus van Milo’, waarvan in 1820 het eigenlijke marmeren beeld op Milos werd gevonden. Of bezoek de vroegchristelijke catacomben. Het maandlandschap van Sarakiniko is bijzonder op Milos, net als de fraaie rotskust bij Kleftiko.

Griekenlandtip zomer 2023 Patmos

Patmos: eiland van de Apocalyps

4. Patmos – dit is het Griekse eiland van de Apocalyps. Sinds 1983 is Patmos het heilige eiland van Griekenland. Je kunt dit eiland gemakkelijk bereiken met het veer vanuit Pythagorion op Samos. Alternatief is met de veerboot vanaf Kos en dan via Kalmynos, Leros en Lipsi naar Patmos reizen. In de grot van de Apocalyps schreef Johannes het Boek der Openbaringen. Dit is het laatste bijbelboek van het nieuwe testament. In het uiterste zuidwesten van Patmos ligt Psili Ammos beach. Een tip om hiernaartoe te wandelen als je hier op vakantie bent.

5. Kalymnos – dit is een nog wat onbekend Grieks eiland op slechts 40 minuten varen van Kos. Eenvoudig te bereiken dus en zowel vanuit Kos-stad als Mastichari. Op Kalymnos is sponsduiken nog een traditie en is het eiland populair bij rotsklimmers. Mooie baaien vind je bij Gefira, Arginonta en Palionisos beach. Het prachtig gelegen Agios Savvas klooster mag je niet missen tijdens een bezoek aan het eiland Kalymnos.

Natuurlijk zijn er meer Griekse eilanden te tippen voor de zomer van 2023. Wij hebben deze vijf gekozen als tips voor dit jaar. Op naar een mooie zomer en het creëren van nieuwe mooie herinneringen met elkaar.