Ouzo is de nationale drank van Griekenland. Een distillaat met 40 tot 48% alcohol gemengd met anijs en soms wat venkel. Met een druppel water of ijsblokjes kleurt het sterke drankje troebelwit. Op het eiland Lesbos wordt de meeste ouzo van Griekenland geproduceerd.
Plomari, een havenplaats in het zuiden van Lesbos, wordt dan ook wel de ‘Ouzo-hoofdstad’ van Griekenland genoemd. Hier vind je bijvoorbeeld de distilleerderijen van de merken Varvayanni en Plomari en twee heuse ouzo-musea. Ook in Mytilini, de hoofdstad van Lesbos, wordt ouzo gemaakt in de Eva-distilleerderij. En deze laatstgenoemde ouzo is favoriet bij locals. We bezochten de distilleerderijen en musea van Varvayanni en Eva. Dit is ouzo uit Lesbos.
Premium ouzo wordt twee keer gedistilleerd
‘Sertiko is onze premium ouzo en wordt dubbel gedistilleerd voor een nog betere traditionele smaak. Het heeft een alcoholpercentage van 45%. Onze Dimino ouzo heeft twee maanden gerijpt en is wat zachter van smaak. Net als het karakteristieke label Mitilini heeft het een alcoholpercentage van 40%. We distilleren hier trouwens meer dan vijf verschillende soorten ouzo’, vertelt Ignatis Patrikopoulos; één van de eigenaren van deze Eva distilleerderij. Hij laat ons trots zijn fraaie ouzo en masticha museum zien wat grotendeels is ingericht als een traditionele ouzeri. Je kunt dit leuke museum van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 15:00 uur bezoeken en de entree is vrij.
Ze maken niet alleen ouzo bij Ignatis maar ook masticha likeur, tsipouro, granaatappellikeur en tegenwoordig zelfs gin. En de flessen zijn allemaal even fraai. Prachtige souvenirs uit Lesbos.
Varvayanni maakt al 160 jaar ouzo op Lesbos
De geschiedenis van de familie Varvayanni als ouzo-distilleerders gaat veel verder terug. Meer dan 160 jaar geleden, in 1860, startte Efstathios Varvayannis op 55-jarige leeftijd zijn distilleerderij bij Agios Isidoros, net buiten Plomari. Inmiddels wordt het familiebedrijf gerund door de zesde generatie. Het water dat wordt gebruikt in het eindproces komt uit de bergen van Plomari. Ze maken hier vijf verschillende labels ouzo: Green (42%), Blue (46%), Evzon (47%), Aphrodite (48%) en Collective (46%).
Het Varvayanni-museum is dan ook een ‘must-see’ als je op Lesbos op vakantie bent. Hier zie je 160 jaar traditie en het ademt pure passie. En neem dan direct even een kijke in de productieruimte, waar je ook een glaasje ouzo mag proeven. Het Varvayanni Ouzo Museum is van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 15:30 uur geopend en de toegang is gratis. Elk kwartier neemt een professionele gids je mee op een rondtour. Deze tour wordt je door de familie aangeboden en is in het Engels.