Ouzo en tsipouro uit Kos

29 januari 2024   Bas Wanrooij

Zonsondergang bij Georgios Kardoulias wijngaarden op KosIn de distilleerderij Georgios Kardoulias wordt sinds 2020 de beste ouzo en tsipouro van Kos gemaakt. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de mogelijkheid om deze distilleerderij te kunnen bezoeken tijdens je vakantie op Kos. Wel zijn deze alcoholische lokale dranken van Georgios Kardoulias al verkrijgbaar bij menig slijter, in supermarkten en in souvenirshops op het eiland. Wij mochten alvast een kijkje nemen en spraken met Dimitris Maragakis over de geschiedenis van de Kardoulias familie en de ontwikkelingen van deze professionele distilleerderij.

Tsipouro als favoriete drank

Productieruimte van Georgios Kardoulias distilleerderijTsipouro is de favoriete drank van smid Georgios Kardoulias uit Kos. ‘De smeedkunst zit al meer dan 150 jaar in zijn familie en wordt van generatie op generatie doorgegeven’, vertelt Dimitris Maragakis. Hij runt de distilleerderij tegenwoordig samen met zijn broer. Als smid wist Georgios Kardoulias 15 jaar geleden als geen ander hoe een goede koperen distilleerketel te maken. Niet lang hierna begon hij te experimenteren met de droesem van lokale druiven, na de wijnbereiding, en dus het creëren van zijn eigen geliefde en perfecte tsipouro. Zijn droom kwam in 2020 eindelijk uit en zo was de Georgios Kardoulias distilleerderij, uniek in zijn soort op Kos en op de hele Dodekanesos, geboren.

De tsipouro ‘Apo kardias’ en het wijndistillaat ‘Apostagma kardias’ zijn de eerste producten uit de distilleerderij en hebben een alcoholpercentage van 40%. ‘Kardias’ betekent hart in het Grieks en dit hart is dan ook terug te zien in goud en rood op de labels van de flessen. Beide dranken hebben overigens al internationale awards gewonnen in 2023. Benieuwd of dat ook dit jaar zal gaan lukken, want ze zijn wederom genomineerd.

Ouzo is het meest traditionele distillaat uit Griekenland

Ouzo en tsipouro van Georgios Kardoulias op eiland KosDe familie Kardoulias volgt graag tradities en dus mag ook het meest traditionele distillaat uit Griekenland, ouzo, niet in het assortiment ontbreken. ‘We produceren twee soorten ouzo: ‘Kardoulia’ is 100% gedistilleerd en ‘Hippocrates’ is 50% gedistilleerd. Beide ouzo’s zijn gemaakt met lokale kruiden en anijs en worden gemaakt volgens een traditionele methode’, zegt Dimitris. Voornamelijk in Kos-stad en de omgeving kun je zowel de tsipouro als ouzo van Kardoulias proeven in restaurants en bars. Maar ook elders op het fietseiland van Griekenland worden de dranken van deze lokale producent meer en meer geschonken.

Ouzo of tsipouro

Tsipouro met meezes op KosOuzo en tsipouro zijn niet gelijk aan elkaar. Wel zijn het allebei nationale Griekse dranken en zijn ze zo ook erkend en beschermd door de Europese Unie (PGI). Eén van de verschillen is anijs. In het recept van ouzo komt dit wel voor, maar tsipouro kent geen anijs. Als je beide dranken mengt met een scheutje water of een ijsblokje zul je zien dat ouzo troebel wordt, door de anijs, en tsipouro glashelder blijft. Het alcoholpercentage in tsipouro is hoger dan in ouzo. Tsikoudia, souma of raki, zo wordt tsipouro ook lokaal wel genoemd, zijn allemaal distillaten van druiven en dat is ouzo bijvoorbeeld niet. Je kunt het vergelijken met grappa uit Italië. Men gebruikt dus vaak de droesem van druiven voor ouzo en tsipouro, ook wel druivenmost genaamd, als basiselement.

Ouzo kun je zowel puur als met water of ijs drinken. In Griekse restaurants in Nederland is het gebruikelijk om een shotje ouzo te krijgen voor je gaat eten. Tsipouro of tsikoudia wordt vaak lokaal gestookt en juist als digestief gedronken na de maaltijd in Griekenland. Dit om zo de spijsvertering te bevorderen. De kater van teveel ouzo drinken schijnt trouwens een stuk erger te zijn dan die van tsipouro. Handig om te weten.