Verborgen juweeltje: Panagia Krifti op Lesbos

19 juni 2024 Bas Wanrooij

Panagia Krifti van bovenafPanagia Krifti is een verborgen kapel op een rotspartij langs de zuidkust van Lesbos in Griekenland. Vanuit bijvoorbeeld Plomari kun je hier over zee naartoe. Dit is tevens de makkelijkste weg om naar dit verborgen juweeltje op het Noord-Egeïsche eiland te gaan. Over land kan ook, maar de weg is na Melinda vrij smal en grotendeels onverhard. Bovendien zul je het laatste steile deel naar Panagia Krifti te voet moeten afleggen. Wij kozen ervoor om met Seafari een heerlijke boottocht te maken.

Heerlijk half dagje op zee naar deze hidden gem

Op de boot naar Panagia Krifti op Lesbos eilandEn half dagje op zee is een leuke afwisseling en bovendien gewoon gaaf om te doen. Kalialis is onze ervaren schipper en op zijn snelle boot met 150 pk voelden we ons even als Sonny Crocket en Rico Tubbs uit Miami Vice. Vanaf zee is het zicht op de kustlijn van Zuid-Lesbos ook weer heel anders. Tegen de rotsen bij Melinda zie je zo bijvoorbeeld de grote luxe villa’s die hier momenteel in grote aantallen worden gebouwd.

‘We zijn acht jaar geleden als eerste gestart met excursies naar Panagia Krifti. Elk jaar investeren we fors in ons bedrijf om toeristen de allerbeste ‘experience’ te kunnen bieden. Mijn familie heeft tevens de nodige olijfbomen, waarvan bij Protoulis in de winter olijfolie van zeer goede kwaliteit wordt gemaakt’, vertelt Kalialis als we na een half uurtje zijn aangekomen in het fraaie baaitje met smaragdgroen zeewater.

Panagia Krifti: op de vlucht voor Ottomanen

Panagia Krifti met de bootVoor zo’n plekje als Panagia Krifti is een drone een ware uitkomst om foto’s te maken. Gelukkig hadden we die bij ons op deze mooie ochtend in juni. De kapel is geplaatst op de plek waar een jonge dame zich zou hebben verscholen tijdens de Ottomaanse bezetting. Jaarlijks eren vrouwen uit de omgeving haar toevlucht met klederdracht en een rit te paard van Melinda naar Panagia Krifti. De hele avond wordt er dan nog volop gefeest.

Natuurlijk namen we een duik in zee en als je wilt snorkelen kun je hier echt genieten van een mooie ongerepte onderwaterwereld. Bij de rotsen stroomt helend water de zee in en een paar meter ten oosten van de kapel zie je een kleine bron waar je even in kunt plonzen. Kalialis heeft aan alles gedacht en er is zelfs een kleine douche met zoetwater aan boord om het zoute zeewater van je af te spoelen.

Jonge zeemeeuwen die leren vliegen

Op de boot met Kalialis van SeafariNa een prachtige ervaring was het tijd om terug naar Plomari te varen. Onderweg zagen we op zee talloze jonge zeemeeuwen die hier een soort vliegexamen moesten afleggen onder toeziend oog van hun ouders. Erg bijzonder en mooi om mee te maken. Wil je zelf kapitein zijn? Dat kan ook, want ze verhuren bij Seafari ook motorboten tot 30 pk en hiermee mag je zonder vaarbewijs zelf naar Panagia Krifti varen. Na aankomst in de haven was het voor ons tijd om te gaan lunchen op het gezellige dorpsplein van Plomari aan het water.