Patounis is een écht familiebedrijf uit Corfu en maakt al sinds halverwege de 19e eeuw op traditionele wijze olijfzeep. De zeepfabriek van Patounis is een culturele stek die door het Grieks ministerie van Cultuur op hun lijst is geplaatst als monument van industrieel erfgoed. Het zelfontwikkelde productieproces is tevens opgenomen in de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Deze olijfzeepfabriek van Patounis bevindt zich in het historisch stadscentrum van hoofdstad Kerkyra en kun je bezoeken. We spraken met Apostolos Patounis over het maken van ambachtelijke olijfzeep, de toepassingen en waarom je deze Corfiotische zeep juist beter kunt gebruiken.
Eerste olijfzeep in 1850 op Zakynthos
Nadat de twee bevriende Griekse families Patounis en Bazakis in Marseille een workshop olijfzeep maken hadden gevolgd, presenteerden ze in 1850 met trots hun eerste eigen zeep. De productieruimte stond destijds op het eiland Zakynthos, waar de familie Bazakis haar oorsprong heeft. ‘In 1891, tijdens een piekperiode van onze traditionele olijfzeep, startte de broer van mijn schoonvader Nicolas Patounis een tweede werkplaats op, maar nu op Corfu. Hij was toen net afgestudeerd als architect’, vertelt Apostolos. Later verdeelden Patounis en Bazakis de business. De familie Bazakis bleef op Zakynthos olijfzeep produceren tot in de jaren ’70. Familieleden van Patounis hielden echter vol en produceren op Corfu nog steeds op dezelfde traditionele wijze hun olijfzeep.
Corfu als basis met zijn drie miljoen olijfbomen
Corfu is geen vreemde stek om een olijfzeepfabriek te runnen. Immers groeien er meer dan drie miljoen olijfbomen op het Ionische eiland. Het heeft tevens een gerenommeerde naam opgebouwd in het produceren van kwalitatief zeer goede olijfolie. Voor de productie wordt bij Patounis overigens alléén gebruik gemaakt van de beste lokale olijfolie uit Corfu. ‘Vandaag de dag maken wij als enige producent in Griekenland nog op deze ambachtelijk wijze olijfzeep. Wereldwijd zijn er slechts enkele producenten die net als ons traditionele olijfzeep maken. Pantounis is dus uniek in zijn soort en wij houden de familietraditie graag levend’, gaat Apostolos verder.
Olijfzeep voor je gezicht, lichaam en huishouden
Ze maken bij Patounis verschillende soorten olijfzeep en deze worden dus ook gemaakt voor diverse toepassingen. ‘De groene algemene olijfzeep is populair bij locals. Toeristen kiezen liever voor de wat duurdere specifieke olijfzeep om het gezicht en lichaam te verzorgen. Alle zepen zijn natuurlijk gecertificeerd en worden gemaakt volgens voorouderlijk recept. Dit recept wordt al vijf generaties succesvol van vader op zoon doorgegeven’, legt Apostolos ons uit.
Interesse opgewekt? De werkplaats en winkel van Patounis zijn open voor publiek van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 15:00 uur en op zaterdag van 09:30 tot 13:30 uur. Om 12:00 uur is er op al deze dagen een rondleiding met Engelssprekende gids waar je je vooraf voor kunt opgeven.