Recordaantal Nederlanders naar Griekenland in 2023

21 maart 2024 Bas Wanrooij

Populaire Athene uitzicht op MonastirakiIn 2023 zijn een recordaantal Nederlanders op vakantie naar Griekenland geweest. Het vorige record dateert uit 2019 toen er 1.132.388 landgenoten een reis naar de Griekse eilanden of het vasteland hebben gemaakt. De nieuwe all-time high is maar liefst 1.146.341 met een stijging ten opzichte van 2022 van 4,7% (Bron: INSETE Intelligence). Het gaat hierbij om het aantal passagiers uit Nederland die op Griekse vliegvelden is aangekomen. In 2023 werd er op 18 verschillende luchthavens in Griekenland gevlogen vanuit Nederland. Hiermee staat Griekenland met het aantal verschillende vliegroutes in de top drie vanuit Nederland naar landen binnen de Europese Unie.

Athene, Heraklion en Zakynthos top drie

Athene en Heraklion zijn de twee populairste Griekse luchthavens voor Nederlanders. Zakynthos stijgt in 2023 van plaats vier naar de derde plaats. Samen is deze top drie Griekenland-bestemmingen goed voor 53,3% van het totaal aantal Nederlanders wat naar Griekenland is geweest. Ook Rhodos doet het goed en maakt een mooie stijging door voor het tweede jaar op rij. Dit is de hele top 10 voor vakantie naar Griekenland in 2023: Athene, Heraklion, Zakynthos, Kos, Rhodos, Thessaloniki, Aktio (Preveza), Corfu, Samos en Lesbos

Mykonos, Kalamata, Kefalonia en Aktio grootste stijgers 2023

Mykonos-stad in Griekenland 2023Mykonos (+42,0%) heeft procentueel de grootste stijging in aantal Nederlanders gerealiseerd. Hierbij heeft een nieuwe vlucht van easyJet bijgedragen vanaf Schiphol. Tevens wordt de luchthaven van het Cycladen-eiland veel gebruikt om te gaan eilandhoppen. Deze combinatiereizen waren in 2023 mateloos populair.  Kalamata (+27,8%), hoofdstad van de Peloponnesos, kreeg ook fors meer Nederlanders op de luchthaven. Fly & drive vakanties zijn in trek, maar ook kustplaatsen Stoupa en Gialova zijn gewild voor vakanties.

Het Ionische eiland Kefalonia (+11,6%) maakt voor het tweede jaar op rij een mooie groei door. Dit lijkt ten koste te gaan van buureiland Corfu die het aantal toeristen uit Nederland juist wat ziet afnemen. De luchthaven van Aktio (+11,4%) groeit net als Kefalonia flink voor het tweede jaar op rij. Het vliegveld wordt gebruikt voor o.a. Lefkas, Parga en Epirus.

Chania, Kos en Kavala minder Nederlandse toeristen

Opvallend is de daling van het aantal passagiers voor Chania (-22,9%) en Kos (-4,0%). Rethymnon is een populaire bestemming op Kreta en wordt meer en meer benaderd vanuit Heraklion in plaats van Chania. Kavala (-36,8%) wordt in 2024 niet meer aangevlogen vanuit Nederland. De luchthaven wordt met name gebruikt voor het groene eiland Thassos. We zijn benieuwd of er dit jaar, net als in 2023, weer een nieuw recordaantal Nederlanders naar Griekenland afreist met het vliegtuig.