5 tips voor Kerkyra op Corfu

8 juli 2024 Bas Wanrooij

Liston en de oude stad van Kerkyra op CorfuKerkyra, ook wel Corfu-stad genaamd, is de leukste en grootste stad van de Ionische eilanden. Het ligt pal naast de luchthaven van Corfu en is hiervandaan met de bus of taxi snel te bereiken. Tijdens Orthodox Pasen is het hier net zo druk als in de zomermaand augustus. Venetiaanse invloeden kenmerken de architectuur van de stad, net als Napoleon op Liston met zijn iconische bogen een stukje Frankrijk heeft nagelaten. Kerkyra is een bruisende, gezellige en bovendien fraaie stad. Dit zijn 5 tips voor Kerkyra op Corfu om te zien en doen.

Bezoek het oude en nieuwe fort van Kerkyra

Oude Fort in Kerkyra op CorfuJe kunt in Kerkyra niet één, maar zelfs twee forten bezoeken. Het oude fort ligt bij de Esplanada met zijn gezellige terrassen en cricketveld. Het is dagelijks te bezoeken van 08:00 tot 20:00 uur. Hier in het ‘oude fort’ zijn opnames gemaakt voor de film For Your Eyes Only van James Bond met Roger Moore. Leuk is het café voor kop koffie, mooi is de Agios Georgios kerk die meer weg heeft van een oude Griekse tempel en het uitzicht bij de vuurtoren en het grote kruis op Kerkyra is super.

Het nieuwe fort heeft met 08:30 tot 15:30 uur andere openingstijden. Hier is minder te zien, maar het uitzicht van bovenop het nieuwe Venetiaanse fort op Kerkyra is prachtig.

Een zomeravond in Kerkyra

’s Avonds is het een stuk minder warm dan overdag in de zomer in de stad. Bovendien is het dan ook gezelliger. Tot zeer laat in de avond zijn de meeste winkels geopend en terrassen van bars, tavernes en restaurants zijn tot ver na middernacht nog gevuld met locals en toeristen. Kerkyra bruist en een wandeling door het UNESCO-gedeelte van de oude binnenstad is ’s avonds op zijn mooist. Als je wilt dineren zijn To Tsipouradiko en Abakas onze tips. Reserveren bij Abakas is noodzakelijk en bij To Tsipouradiko kun je beter wat eerder gaan eten in verband met de drukte. En vergeet geen heerlijk vers ijsje te halen bij Papagiorgis.

Lekker shoppen in de hoofdstad van Corfu

Kerkyra is tevens een leuke stad om te gaan shoppen. En niet alleen voor souvenirs kun je hier prima terecht, maar ook voor lokale lekkernijen, kleding en lokale kunst. Tip is een bezoekje aan de traditionele olijfzeepfabriek van Patounis. Evgeniou Voulgareos street is een autovrije winkelstraat en hier vind je moderne winkels van Marks & Spencer, Pink Woman en Sephora. Ook Nikiforou Theotokou is een populaire autovrije winkelstraat. Kerkyra Market kun je bezoeken voor vlees, vis, groeten en fruit. Hier op de markt kun je dagelijks, behalve op zondag, van 08:30 tot 15:00 uur terecht.

Vliegtuigen spotten bij Kanoni en Vlacherna

Vliegtuig spotten bij Kanoni in KerkyraDe dam achter de landingsbaan bij het muizeneiland Pontikonisi en het Vlacherna klooster is de beste plek om vliegtuigen te spotten. Gaaf is om hier de dam op de lopen en in de baan van de vliegtuigen te gaan staan of zitten. Ze komen hier echt vlak over je heen.

Ook leuk is om vanaf en terras bij Kanoni de vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Je kijkt hier van hoger af op de landingsbaan van CFU-airport. Gaaf is om juist na zonsondergang hiernaartoe te gaan.

De leukste plekken voor een drankje in Kerkyra

Corfu-stad heeft legio leuke en gezellige plekken om wat te gaan drinken. Zo het is het plein achter het stadhuis een tip met diverse terrassen. Ook leuk is het schiereiland Faliraki waar je op een terras aan het water de veerboten en cruiseschepen kunt zien langsvaren. In het oude centrum is Mikro Café een sfeervol terras voor een kop koffie. Zoek je wat moderners dan is NAOK Azur bij de jachthaven een tip voor een cocktail. Natuurlijk is Liston een highlight met zijn promenade en legio terrassen verscholen onder de iconische stenen bogen en bomen langs het cricket veld.