Pottenbakken in Mantamados op Lesbos

18 juni 2024 Bas Wanrooij

Op bezoek bij Stamatis keramiek in Mantamados op LesbosIn het bergdorp Mantamados in het noordoosten van Lesbos wordt keramiek nog op authentieke wijze met de hand gemaakt bij Stelios Stamatis. Een mooi ambachtelijk familiebedrijf dat al sinds 1822 bestaat in het centrum van het dorp. In de workshop van Stamatis zien we een breed assortiment aardewerk producten van traditioneel design tot moderne kunstobjecten. Tevens maken ze voor bijvoorbeeld hotels, bars en tavernes borden, asbakken, potten en bekers op maat en met een eigen design. We bezochten Stelios en zijn dochter Marina om te zien hoe hier volgens traditie al meer dan 200 jaar potten worden gebakken.

5.000 keramische producten per jaar

STELIOS STAMATIS aan het werk tijdens ons bezoek aan de workshop in MantamadosIn de winkel van Stamatis staat een breed assortiment voorwerpen van gebakken klei. Je kunt duidelijk zien dat hier met passie wordt gewerkt. Echt vakwerk. ‘We maken zo’n 5.000 keramische producten per jaar. Dit aantal is sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe langer het drogingsproces namelijk. Ook wij zoeken tegenwoordig online op bijvoorbeeld Instagram naar inspiratie. We gebruiken nu meer en meer onze expertise met keramiek in combinatie met moderne kunst.’, vertelt Marina Stamatis enthousiast.

Keramische poppen als ‘plangones’ met een moderne twist

Keramieke design poppen van StamatisWe krijgen een rondleiding door de workshop die is verbonden met de leuke winkel. Hier zien we de oven en keramiek in verschillende fases van het productieproces. ‘De designs tekenen we eerst op papier. Vervolgens maken we de gewenste vorm van klei. Inspiratie voor de keramische poppen halen we uit Griekse tradities en folklore. Ook gebruiken we ‘plangones’, dit zijn historische Griekse poppen, als voorbeeld. Hier voegen we moderne elementen aan toe als finishing touch. Elke pop wordt met de hand gemaakt, zodat ze allemaal uniek zijn.’, laat Marina ons uitgebreid in de winkel zien.

Keramiek exclusief verkrijgbaar in Mantamados

Eerste traditionele Griekenland.net mok na workshop pottenbakken in Mantomados op LesbosHet keramiek van Stamatis is exclusief verkrijgbaar in hun shop in het hartje van Mantamados. Ze zijn het het hele jaar door dagelijks geopend. Leuk dus om te bezoeken. Zelf mochten we ook even aan de slag om een design te maken voor een heuse traditionele Griekenland.net mok. Overigens is deze kleurrijke beker nog niet in productie. ‘De handgeschilderde keramische bekers met traditioneel design zijn het populairste bij toeristen. Traditionele lokale motieven maken het dan ook het perfecte souvenir uit Lesbos.’, voegt Marina nog toe.