Blunar: wodka uit Kreta

18 juni 2024 Bas Wanrooij

Michalis en Yiannis met hun Blunar wodkaHoe leuk is het als je je jongensdroom kunt laten uitkomen. Op Kreta openden Michalis en Yiannis in de zomer van 2023 hun John & Michael distilleerderij in het authentieke bergdorp Kritsa. Ze distilleren er overigens geen rakí wat je misschien zou verwachten, maar wodka! Blunar is de naam van deze Kretenzische wodka. In de toekomst hebben de heren ook plannen voor likeuren volgens grootmoeders recept, dus dat belooft nog wat.

Blunar is genoemd naar het blauwe maan fenomeen

Blunar met grapefruitsap uit KretaTijdens een warme zomeravond keken de twee vrienden naar de berg Tzivi met het blauwe maan fenomeen. Dit is als het twee keer in één maand volle maan is en dus zeldzaam. De naam Blunar was geboren en de berg Tzivi met deze maan zijn dan ook toepasselijk terug te zien in het logo op de fraaie blauwe flessen.

Razendbenieuwd naar deze wodka en hun verhaal zochten we de twee heren op Kreta op. Niet in de distilleerderij, want die was deze dag gesloten, maar bij Michalis thuis in Agios Nikolaos op de verjaardag van zijn zoontje.

Wodka uit Kreta met een vleugje citrus

Blunar wodka uit Kreta van John en Michael met citussmaakWe hadden alleen contact gehad via e-mail en WhatsApp, maar werden zeer gastvrij als vrienden ontvangen bij Michalis thuis. Bij de verjaardagstaart kregen we een glaasje Blunar wodka uit Kreta, want die wilden we ten slotte graag proeven. Onze eerste reactie na een slok was unaniem ‘citrus’.

Een unieke smaak voor een wodka en erg verfrissend. Al snel kregen we een vleugje bruisend grapefruitsap van een Grieks merk erbij in onze feestelijke glazen. Een perfecte combinatie met deze wodka. Erg lekker.

Een wodka voor de warme Griekse zomers

In de John & Michael distilleerderij op Kreta‘In de winter drinken we graag tsikoudia (rakí) die al een tijdje op een eikenhouten vat heeft gerijpt. De zomer is een ander seizoen en dan heeft wodka de voorkeur. Voor de smaak mixen we deze wodka op Kreta het liefst met vruchtensap of frisdrank.

Vandaar dat we besloten om een wodka te distilleren met een wat andere smaak. Eentje met sinaasappel- en citroentinten die je puur met wat ijs op een warme zomerdag prima kunt drinken,’, vertelt Yiannis vol passie, terwijl Michalis bevestigend mee knikt.

De John & Michael distilleerderij in Kritsa is alleen op afspraak open voor publiek. Wel kun je hier dagelijks, behalve op zondagen, tussen 10:00 en 20:00 uur een fles Blunar wodka kopen en deze dus zelf gaan proeven. Ook in menig bar op Kreta, zeker in Agios Nikolaos, kun je Blunar wodka gaan proeven. Yiamas!