Prachtige mozaïek kunstwerken in Griekenland

15 november 2013 Bas Wanrooij
Prachtige mozaïek kunstwerk binnenplaats Griekenland

Mozaïek vloer binnenplaats in Griekenland

Je hebt ze wellicht weleens gezien tijdens je vakantie in Griekenland die fraaie pebble mosaic op een plein, terras of binnenplaats. Grote kans dat deze kunstwerken zijn van Yiannis Loukianos. Deze kunstenaar uit Ios tovert een saai terras om in een schitterend abstract en uniek kunstwerk. Iets waar je naar kunt blijven kijken met verschillende kleuren kiezelstenen of stukjes glanzend keramiek. Hij maakt mozaïek kunstwerken in Griekenland. We spraken met Yiannis over zijn inspirerende werken op de Griekse eilanden en het vasteland.

Wanneer ben je met kiezelsteenmozaïek gestart?

Ik ben hiermee begonnen in 1985, maar het echte werk in 1997 tijdens het onderzoeken geplaveide terrassen en binnenplaatsen op de Cycladen eilanden. Dat was ter voorbereiding op het schrijven van mijn boek hierover. De lichtval die reflecteerde op de kiezelstenen vond ik inspirerend en verbazend mooi.

Wat is een mozaïek waar je van droomt om te maken en waar?

Ik heb niet nagedacht over het werk of de plaats waar het moet gaan komen. Ik hou van de uitdaging om wat compleet nieuws te maken. Meestal is het design iets dromerigs. Ik werk graag met verschillende materialen als kiezelstenen, keramieken en knikkers, maar altijd abstract.

Wat is je favoriete mozaïek die je hebt gemaakt?

Mozaïek kunstwerk in haven Ios

Mozaïek kunstwerk in de haven van Ios

Ik hou van al mijn kunstwerken alsof het mijn kinderen zijn. De meeste designs inspireren me elke keer weer opnieuw en stimuleren ook weer voor nieuwe werken. Voor één van de twee pebble mosaic werken in de haven van Ios heb ik zelfs een gedicht geschreven.

“Een tapijt borduren aan de waterkant, de stenen uit zee prikkelen je onbedekte voeten en zorgen voor je innerlijke rust”

Hoeveel kunstwerken heb je gemaakt en waar in Griekenland?

Ik heb meerdere projecten al gedaan. Op de eilanden kun je mijn moaziek kunstwerken bekijken op Paxos, Kefalonia, Tinos, Syros, Milos, Ios en Paros. Op het vasteland van Griekenland ben ik vooral in Attika werkzaam geweest.

Wat is je favoriete vakantiestek in Griekenland?

Elk eiland heeft zijn eigen karakter en dat is waar je van houdt of niet. Het mondaine Rhodos en Mykonos zijn special eilanden waar ik graag kom. Santorini trekt altijd door de bijzondere relatie tussen wit, de zee en de vulkaan. De vriendelijkheid van de inwoners van Ikaria, de natuur in Kreta en nog veel meer. Ik blijf graag in eigen land voor een vakantie.