Olijfolie uit Kolymvari op Kreta bij de wereldtop

8 november 2013 Bas Wanrooij
Terra Creta olijfolie beste van Griekenland

Beste olijfolie van Griekenland

Dat de beste olijfolie ter wereld uit Griekenland komt dat weten we natuurlijk al. Op heel veel plaatsen in Griekenland maakt men, vaak kleinschalig, geweldige olijfolie. Waar vind je de beste olijfolie van Griekenland? We spraken Fotis Sousalis Export Manager van Terra Creta uit Kolymvari in het departement Chania op het eiland Kreta over hun “traceable olive oil” en de vele internationale prijzen die ze hebben gewonnen. Een heerlijk, natuurlijk en gezond product en eigenlijk overal in en voor te gebruiken, maar hoe herken je nou een goede olijfolie?

Wat maakt jullie olijfolie de beste van Griekenland en één van de beste ter wereld? De mensen van Terra Creta willen alleen zeer hoogwaardige kwaliteit olijfolie produceren afkomstig uit de Kolymvari regio in het westen van Kreta. We werken samen met 800 boeren in deze regio en zij brengen hun olijven naar onze “state of art” olijfpers. De olijven worden geperst onder lage temperaturen en zonder toevoeging van water. Zo krijg je een uitstekende aroma en perfecte smaak van de olijfolie vol met gezonde antioxidanten.

Het is een bewerkelijk proces en vergt maximale inzet en aandacht van iedereen, maar we zijn gedreven door het eindresultaat: een olijfolie welke internationale wedstrijden wint en fans over de hele wereld heeft.

Waarom en hoe kun je jullie olijfolie traceren?
Alle stappen vanaf het moment dat de olijven worden geoogst tot aan het vervoer van de flessen olie worden geregistreerd, in een uniek stukje software, met behulp van barcodes. Alle productiegegevens worden vervolgens beschikbaar gesteld op onze website. Als consument kun je hier met het LOT nummer geprint op de fles traceren waar je olie vandaan komt. Zo kan dus iedereen wereldwijd online kijken van welke olijfgaard je olijfolie afkomstig is.

Griekse olijfolie in flessen uit Kreta

Olijfolie uit Kreta in flessen

Waar kun je extra virgin olijfolie het beste voor gebruiken?
Hoge kwaliteit extra virgin, ook wel extra vierge, olijfolie kun je het beste gebruiken voor alle recepten. Kretenzers gebruiken jaarlijks 32 liter, de hoogste consumptie ter wereld, en staan wereldwijd bekend om hun lange levens. Hier op Kreta worden de mensen het oudste van Europa. We gebruiken het in salades, bij het koken, met het bakken en zelfs in onze desserts.

Olijfolie is rijk aan antioxidanten en blijft erg constant bij verhitting als met frituren; hoewel mensen vaak denken van niet. Met dezelfde olijfolie kun je zelfs meer dan één keer frituren. Patat absorbeert 40% van de olie als het wordt gefrituurd. Wil je dus 40% gezonde olijfolie consumeren of 40% van een andere soort minder gezonde olie?

Waarom is de zuurgraad zo belangrijk voor de kwaliteit van de olijfolie?
De zuurgraad is de basis graadmeter om de kwaliteit van de olie te evalueren. Een olijfolie met een lage zuurgraad (minder dan 0,8%) betekent dat deze is gemaakt met behulp van gecontroleerde voorwaarden. Echter is niet de zuurgraad maar de smaak en aroma het belangrijkste.

Een lage kwaliteit olijfolie kan nog steeds een lage zuurgraad hebben, zelfs minder dan 0,3%. De smaak en de aroma vertellen de waarheid of de olie is gemaakt bij een lage temperatuur, of de olijven op dezelfde dag van persing bij de olijfpers zijn gebracht enz. Consumenten moeten dus zoeken naar een olie met een fruitig aroma en een beetje kruidige smaak. Dit zijn de beste en gezondste olijfolies.

Wat is je favoriete Griekse gerecht en waar eet je het liefst in Griekenland?
De Griekse keuken is één van de beste ter wereld, gebaseerd op een grote verscheidenheid van verse ingrediënten en veel olijfolie. Elk seizoen hebben we andere gerechten. Van een goede maaltijd geniet je het meeste in de buurt van de natuurlijke oorsprong van de ingrediënten. Dus voor de beste verse vis ga je naar een taverne aan zee en lekker gekookt lamsvlees eet je in de Witte Bergen van Kreta.