Eretria

Eretria is een vakantiebestemming op het Griekse eiland Evia. Het ligt op 20 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Chalkida. Eenvoudig te bereiken met de auto via de hoofdweg langs de kust naar het zuiden van het eiland. Eretria heeft een frequente veerdienst met Oropos (Skala Oropou) op het vasteland van Griekenland. In ongeveer 20 minuten varen ben je aan de overkant.

Eretria heeft de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden

Eretria is niet alleen een vakantiebestemming, maat herbergt ook de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Evia. De archeologische site en ruïnes van het oude Eretria, het oude amfitheater, het archeologisch museum en de tempels van Dionysos en Iseio mag je niet missen tijdens je vakantie. Het huis van de mozaïek, de oude baden van Eretria en het huis van Kanaris zijn andere bezienswaardigheden in het stadje en de directe omgeving.

Eretria is één van de meest bezochte en ook belangrijkste badplaatsen van Evia. Niet alleen de archeologische hoogtepunten spelen hierin mee, maar ook de fraaie stranden in de buurt en het aanbod van mooie en luxe hotels. Via een smalle strook kun je naar het schiereilandje. Hier vind je naast veel groen ook een klein haventje met vissersbootjes en zeilboten. Kunstmatig aangelegd, maar beschut tegen de wind van zee.

foto album

Eretria tips

Boulevard van Eretria op Evia

Eretria Evia – boulevard met terrasjes

Vanaf de luchthaven van Athene is de haven van Skala Oropou ongeveer 45 minuten rijden. De afstand bedraagt zo’n 70 kilometer. De veerboten varen om het half uur en de veerdiensten starten al vroeg in ochtend rond 06.00 uur. Tot zonsondergang varen de meeste ferry’s van Oropos naar Eretria. Heb je een late vlucht en kom je ’s avonds aan in Athene dan moet je met de huurauto over de brug via Chalkida rijden. Ook een goede route om te rijden.

Aan de hoofdweg richting Chalkida kom je bij Malakonda (Malakonta), op een paar kilometer van Eretria, bij Lykos winery. Een groot wijnhuis en een echt familiebedrijf. Ontmoet Apostolis en Nana van het wijnhuis Lykos en proef hun witte, rosé en rode wijnen.

Bekijk alle aanbiedingen

Eretria bezienswaardigheden

Eretria op Evia

Eretria Evia – Archeologische site van Eretria

De archeologische site is eigenlijk altijd toegankelijk voor publiek. Het ligt op twee kilometer rijden van Eretria af. De ruïnes liggen langs de kust tot op de groene aangrenzende heuvels. Bezienswaardig zijn de tempel van Apollo Daphniforos, het oude theater van Eretria, de tempel van Isis, het huis met de mozaïeken, het graf van Erotes en de Tholos.

Het antieke theater is het meest indrukwekkende monument wat je hier kunt bezichtigen, maar niet vergelijkbaar met de amfitheaters van Epidaurus en Dodoni. De Tempel van Apollo Daphniforos is de meest belangrijke bezienswaardigheid van het oude Eretria. Ook die Isis tempel is interessant om te bezichtigen. De archeologische site van Eretria is dagelijks geopend van 08.00 tot 15.00 uur behalve op maandag. De entree bedraagt twee euro per persoon.

Bij de archeologische site is ook een archeologisch museum van Eretria. Hier kun je zowel binnen als buiten verschillende voorwerpen en beelden bezichtigen afkomstig van het oude Eretria. Vraag de sleutel om ook het oude huis met fraaie mozaïekvloeren te bekijken bij de receptie.

Eretria stranden

De stranden van Eretria op Evia zijn zandstranden en meest georganiseerd met ligbedden en parasols. Niet breed, maar wel dichtbij het centrum van de badplaats en vaak langgerekt. Langs het strand de nodige vegetatie voor natuurlijk schaduw in de zomer en taveernes, restaurants, bars en hotels.