17 Griekse monumenten op UNESCO werelderfgoederenlijst

31 oktober 2013 Bas Wanrooij
Thessalie vakantie Meteora kloosters

Thessalie de Meteora kloosters in Kalambaka.

Op de laatste update van UNESCO van haar werelderfgoederenlijst staan 17 Griekse monumenten. In totaal telt de lijst nu 981 werelderfgoederen, waarvan 759 culturele, 193 natuurlijke en 29 culturele en natuurlijke monumenten verspreid over 160 verschillende landen. Deze gebouwen, groep van gebouwen of opgravingen zijn allemaal van onschatbare waarde voor de wereld en 44 monumenten hiervan staan op de lijst bedreigend werelderfgoed.

UNESCO monumenten op het vasteland van Griekenland

In Griekenland zijn de meeste UNESCO werelderfgoederen te vinden op het vasteland. In totaal kun je hier 11 UNESCO monumenten bezichtigen: de Akropolis in Athene, de archeologische site Olympia, de klooster van Meteora, de archeologische site van Delphi, de tempel van Apollo Epicurius bij Bassae, Mount Athos, de archeologische site van Mystras, het heiligdom van Asklepios bij Epidaurus, de voorchristelijke en Byzantijnse monumenten in Thessaloniki, de archeologische site van Vergina en de archeologische site van Mycenae.

UNESCO monumenten op de Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden liggen de overige zes UNESCO monumenten verspreid. De middeleeuwse oude stad van Rhodos, de oude stad van Kerkyra op Corfu, het eiland Delos, de kloosters van Daphni, Hosios Loukas en Nea Moni op Chios, Pythagorion en Heraion op Samos en het historische centrum met het klooster van Saint-John en de grot van Apocalypse op Patmos.