Wijn proeven op Zakynthos

4 augustus 2018 Bas Wanrooij

Wijn proeven op ZakynthosTijdens je vakantie op Zakynthos kun je bij meerdere wijnhuizen wijn gaan proeven. Wijnhuizen die je kunt bezoeken zijn Grampsas winery, Solomos winery, Mouzakis winery, Art & Wine gallery en Caillinico winery. We bezochten Callinico, eigendom van de familie Voultsou, centraal op het Ionische eiland in het dorpje Kalirado.  Een wijnhuis op Zante die al sinds 1918 wijn produceert en sinds 1990 staat de derde generatie van de familie aan het roer.

Callinico winery is ook een museum

Wat ons aantrok voor een bezoek was het museum dat in het wijnhuis van Callinico is gemaakt. Het maakt een rondleiding en wijnproeverij op deze manier ook leuk voor de kinderen. Meerdere kamertjes zijn traditioneel ingericht als een wijnkelder, productieruimte of met (oude) wijnflessen. Tijdens een rondleiding krijg je uitgebreid een toelichting in elk vertrek. Hier zie je authentieke machines en natuurlijk ook het productiemateriaal van nu. Probeer te vermijden dat je net voor of net na een touringcar met toeristen bij het wijnhuis aankomt.

Op Zakynthos groeien meer dan 19.000 verschillende druivensoorten. 25 van deze druivenrassen zijn goed voor 80% van de lokale wijnproductie op het Ionische eiland. Verdea is bijvoorbeeld een typische wijn, die al sinds het jaar 1800 wordt geproduceerd. Het is een witte tafelwijn met historische waarde voor Zakynthos en wordt gemaakt van verschillende witte lokale druivenrassen Pavlos en Gustolidi.

Grampsas estate op Zakynthos

In 2015 bezochten we het wijnhuis Grampsas op Zakynthos. Een tip om te bezoeken tijdens je vakantie en de wijnen te gaan proeven. Ook hier worden veel lokale druivenrassen gebruikt voor de rode, witte en rosé wijnen.