Pinnen en fooi in Griekenland

24 augustus 2018 Bas Wanrooij

Pinnen en fooi in GriekenlandNet een paar dagen terug van onze zomervakantie op Corfu. Uiteraard hebben we weer een heerlijke tijd gehad en nu artikelen schrijven en foto’s uploaden voor de website.

Tijdens onze vakantie op Corfu kregen we regelmatig vragen van Nederlanders of er geld mag worden gerekend bij het pinnen van contant geld bij een bank of een zogenaamde mobiele geldautomaat. Om geld te pinnen in Griekenland betaal je per 1 augustus bij veel geldautomaten uiteenlopende transactiekosten. 

Pinnen in Griekenland met transactiekosten

Euronext, herkenbaar aan de gele mobiele pinautomaten, is begonnen met deze transactiekosten en is bovendien het duurste. Als je hier met een bankpas tijdens je vakantie in Griekenland geld wilt pinnen betaal je € 2,95 per transactie. Bij Pireaus Bank moesten we € 2,- per transactie betalen en bij een automaat van Alpha Bank hebben we tot 20 augustus 2018 (het einde van onze vakantie) geen transactiekosten hoeven te betalen. Als er bij een transactie kosten in rekening worden gebracht moet er op het digitale display van de pinautomaat (voor de transactie) worden aangegeven hoe hoog deze kosten zijn. Zelf hebben we ervaren dat het niet altijd al wordt aangegeven voor je je pincode hebt ingevoerd.

Let dus op als je geld wilt gaan pinnen in Griekenland. Tip: voor de eerste dagen van je vakantie kun je in Nederland alvast een bedrag opnemen en meenemen naar Griekenland.

Fooi geven in Griekenland

Hoe om te gaan met fooien in Griekenland? Een andere vraag die Nederlanders op vakantie in Griekenland ons regelmatig stellen. Fooi geven is nooit een verplichting, maar een beloning voor bijvoorbeeld het restaurant, de bar, de taxichauffeur of het kamermeisje. Het is een blijk van waardering en als je tevreden bent over de geleverde diensten is in Griekenland een fooi van 10% normaal. Een andere veel gebruikte mogelijkheid om te laten zien dat je tevreden bent is om het bedrag naar boven af te ronden. Zo kun je bijvoorbeeld in een Grieks restaurant de rekening van € 47,- afronden naar vijftig euro als je lekker hebt gegeten.