Top 10 Griekse eilanden

28 juli 2018 Bas Wanrooij

Malia op het Griekse eiland Kreta Een top 10 van Griekse eilanden kun je samenstellen op basis van verschillende criteria. Wij hebben ervoor gekozen voor de eilanden die door Nederlanders de afgelopen jaren het best zijn bezocht. Dit zijn dus de Griekse eilanden met jaarlijks de meeste Nederlandse toeristen. De eerste vijf Griekse eilanden in deze lijst kregen maar liefst 75% van het totaal aantal Nederlandse toeristen naar Griekenland op bezoek.

Anno 2023 kun je naar 14 vliegvelden op de Griekse eilanden rechtstreeks vliegen vanuit Nederland. Lefkas, bereikbaar via de luchthaven bij Preveza, en Thassos, bereikbaar via het vliegveld van Kavala, zijn hierin niet meegerekend. Bekijk onze top 10 van beste Griekse eilanden en kom alvast in de stemming voor je strandvakantie of rondreis (update: januari 2024).

Dit zijn de tien beste Griekse eilanden

1. Kreta is niet alleen het grootste Griekse eiland, maar ook het meest bezochte Griekse eiland door Nederlanders. Kreta heeft met Chania en Heraklion twee vliegvelden waar je bijvoorbeeld vanaf Schiphol en Eindhoven van april tot en met oktober rechtstreeks op kunt vliegen. Bestemmingen als Koutouloufari, Piskopiano, Malia en Rethymnon zijn erg geliefd. Gezellige plaatsen waar altijd iets te doen is.

2. Kos is bij Nederlanders mateloos populair voor vakanties. Niet alleen doordat Kos een fietsbestemming is, maar ook door de gezelligheid van Kos-stad en de prachtige zandstranden. Het eiland heeft in Psalidi, Tigaki en Kardamena vooral luxe resorts en in en rondom het centrum van de hoofdstad goede hotels en mooie appartementen. Kos staat daarom ook op nummer twee in deze top 10 van Griekse eilanden.

Anthony Quinn baai op Rhodos3. Rhodos is het meest zonzekere Griekse eiland. Niet alleen de bestemmingen Ixia en Ialyssos nabij Rhodos-stad zijn populair, maar juist de oostkust van Rodos is met zijn lange stranden mooi voor vakanties. Faliraki is de drukste badplaats op Rhodos en Lindos met zijn akropolis de mooiste kustplaats. Doordat het langs de oostkust minder waait zijn de stranden hier ook mooier.

4. Zakynthos is momenteel het beste eiland van de Ionische archipel voor Nederlandse toeristen. Zakynthos is Corfu daarmee gepasseerd en heeft met zijn Shipwreck beach en de ‘Caretta Caretta’ zeeschildpadden twee interessante toeristische highlights. Het noorden is een stuk rustiger en dus ook nog wat meer ongerept. Dit in tegenstelling tot de drukke badplaatsen als Laganas, Agassi en Tsilivi.

5. Corfu is al decennia lang een toonaangevende Griekse vakantiebestemming. De film “For your eyes only” van James Bond is hier bijvoorbeeld gedeeltelijk opgenomen. In het dorp Pagi vind je zelfs een heus James Bond café. Kerkyra, de hoofdstad van Corfu, kan altijd voor een bezoek en bruist 24 uur per dag. Het groene karakter van Korfoe trekt wandelaars en natuurliefhebbers in het voor- en naseizoen. Mede door de relatief korte vliegduur is Corfu bijvoorbeeld populair bij Nederlandse gezinnen voor de schoolvakanties.

6. Samos is bij uitstek een Grieks eiland voor ons Nederlanders. De groene binnenlanden bij de Nachtelgalenvallei en Potami watervallen trekken natuurliefhebbers en wandelaars. Niet voor niets wordt Samos dan ook gezien als één van de beste wandelbestemmingen van Griekenland. Hier op Samos zijn Kokkari, Pythagorion en Votsalakia de drukste en tevens gezelligste badplaatsen. 

7. Kefalonia is een opkomende Griekse vakantiebestemming en ook het grootste eiland van de Ionische groep. Op Kefalonia is nog geen massatoerisme te ontdekken en kun je genieten van de talloze schitterende baaien en prachtige zand- en kiezelstranden. Lassi en Skala zijn de levendigste badplaatsen op dit Griekse eiland, maar Fiskardo en Assos onbetwist de mooiste.

Korakonisi op eiland Zakynthos8. Lesbos is het Griekse eiland waar de meeste toeristen uit ons land komen. Ongeveer 35% van het totaal aantal buitenlandse vakantiegangers op Lesbos komt namelijk uit Nederland. Molyvos, Petra en Skala Kalloni zijn bekende badplaatsen op het op twee na grootste eiland van Griekenland. Met name de dorpen in het binnenland zijn nog authentiek.

9. Karpathos ligt het verste bij ons vandaan. Het is dan ook bijna vier uur vliegen hiernaartoe. De traditionele dorpen Olympos en Menetes zijn leuk om te gaan zien. Strandliefhebbers zijn op Karpathos aan het juiste adres met bijvoorbeeld het fraaie Apelia beach.

10. Santorini is een relatief klein Grieks eiland, maar trekt heel veel toeristen aan en sluit onze top tien af. Vanaf de vele cruiseschepen die Santorini aandoen komen de meeste dagjesmensen. Populair zijn de wijnhuizen met vooral hun witte Assirtiko wijnen. De zonsondergang bij Oia is prachtig en het uitzicht vanaf de kraterrand bij Imerovigli en Fira is uniek.

Dit is onze top 10 met mooiste eilanden van Griekenland. We updaten deze pagina regelmatig en alle genoemde Griekse eilanden hebben een eigen internationaal vliegveld en worden vanuit Nederland rechtstreeks aangevlogen. Wel zo handig om hier makkelijk naartoe te kunnen gaan.