Geen plastic tassen meer op Alonissos

29 december 2015 Bas
Geen plastic tassen meer op Griekse eiland Alonissos

Alonissos – geen plastic tassen meer in 2016

Alonissos is een Grieks eiland en onderdeel van de noordelijke Sporaden groep. Het wordt ook wel het “groene” eiland van Griekenland genoemd. Nee, niet bezaaid met de meeste olijfbomen, cipressen of andere groene vegetatie, maar het meest duurzame en natuurlijke stukje Griekenland.

Nu is het eiland ook behoorlijk groen qua begroeiing, maar het is tevens één van de weinige Griekse vakantiebestemmingen met een Quality Coast Gold Award. Een waardering voor het duurzame beleid dat op Alonissos wordt gevoerd, door zowel de plaatselijke politiek als de toeristische sector en het andere bedrijfsleven.

Vanaf 2016 geen plastic tassen meer op Alonissos

Gemiddeld gebruikt een Griekse consument 242 plastic tasjes per jaar. Van die witte of bedrukte wegwerptasjes, waarin je even snel je inkopen doet bij de kassa. Van supermarkten tot souvenirwinkels ze liggen overal en zijn inderdaad gratis. Op Alonissos krijg je in 2016, als het goed is, nergens meer van dit soort tassen. Men is hier een campagne gestart, in samenwerking met het Mediterrane SOS netwerk, om de plastic tassen op te ruimen en ook niet meer op het eiland te verspreiden.

Je eigen tas mee op vakantie naar Alonissos

Als alternatief is er een biologisch afbreekbare tas gemaakt, die meer dan eenmalig kan worden gebruikt. Bewoners van het eiland hebben al zo’n eco-tas gekregen. Toeristen die het eiland volgend jaar bezoeken willen we adviseren om zelf een tas mee te nemen voor de boodschappen en souvenirs. Een strandtas of een andere multifunctionele stevige draagtas, die je de hele vakantie kunt gebruiken om je inkopen mee te doen. Zo help je niet alleen de plaatselijke bevolking, maar ook de bedreigde monniksrobben die hier in het beschermde maritieme natuurpark leven.