Astypalea duurzaam modeleiland in de Middellandse Zee

6 november 2020 Bas Wanrooij

Astypalea modeleiland duurzaamheid in de Middellandse zeeAstypalea wil het duurzame eiland van het Middellandse Zeegebied worden. In samenwerking met Volkswagen en de Griekse overheid wil het authentieke Griekse eiland in de Egeïsche Zee energieneutraal en een modeleiland voor klimaatneutrale mobiliteit worden. Dit voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Een ambitieus maar realistisch plan, waar snel mee zal worden gestart en binnen zes jaar moet zijn voltooid. Een intentieverklaring hiervoor is eerder deze week getekend door Volkswagen Groep en Griekenland.

Volkswagen kiest voor Astypalea

Jaarlijks bezoeken gemiddeld 72.000 toeristen Astypalea en het ligt vrij afgelegen in de Egeïsche Zee. Het aantal inwoners is niet meer dan 1.300 permanent op een oppervlakte van nog geen 100 km2. Volkswagen zal de huidige bussen, auto’s en vrachtwagens van de lokale overheid gaan vervangen door elektrische varianten. Bovendien kunnen locals een aantrekkelijke subsidie tegemoet zien als zij hun benzine slurpende auto vervangen door een elektrische Volkswagen. Ook is het de bedoeling om huurauto’s, brommers en scooters in wisselen voor elektrische modellen. Het aantal auto’s op Astypalea zal worden verlaagd met 30% met als alternatief een mobiliteitsplan voor elektrisch deelvervoer.

Astypalea is puur natuur en ongerept

Op het eiland zullen op meerdere plaatsen duurzame oplaadvoorzieningen worden gebouwd. Groene energie wordt opgewekt met wind of zonlicht en oplaadpunten, windmolens en zonnepanelen zullen zoveel mogelijk worden geïntegreerd in de architectuur van Astypalea. Volkswagen heeft gekozen voor Astypalea vanwege het nog traditionele en ongerepte karakter. Dat staat dan ook centraal in het ontwikkelingsplan en wil men zo min mogelijk aantasten.

(Bron illustratie: Volkswagen)