Naar Tinos en Andros

4 januari 2016 Bas Wanrooij
Naar Tinos en Andros dorpje Pirgos

Naar Tinos en Andros – bergdorpje Pirgos

Tinos en Andros zijn twee Griekse eilanden. Onderdeel van de cirkelvormige Cycladen-groep en centraal gelegen in de Egeïsche Zee. Niet de grootste eilanden en geen van beiden heeft een vliegveld. Wel Griekse eilanden om te wandelen en bovendien cultureel en divers. Voor velen wellicht nog onbekende namen.

Dat zal na het lezen van dit reisverslag van Gaby en Libby van Interfact Travel, met leuke en handige tips voor een vakantie, vast veranderen.

Tinos verkennen

Je vliegt naar de hoofdstad Athene. Vluchten naar Athene zijn er genoeg te vinden. Een taxi of bus brengt je naar de haven van Rafina. Hier vandaan gaan dagelijks, in het hoogseizoen meerdere diensten per dag, veerboten naar Tinos. We moesten even een paar uur overbruggen, maar in de haven van Rafina is dit geen probleem! Er zijn taverna’s genoeg en binnen een half uur voel je je alweer helemaal “in Griekenland!”. Laat in de middag vaart de ferry de haven van Tinos binnen, waar de taxi klaar staat om ons af te zetten bij het hotel in Agios Ioannis, zo’n zeven kilometer ten zuidoosten van Tinos stad.

Batsi op Andros strand en boulevard

Naar Tinos en Andros – Batsi boulevard

Het zonlicht weerkaatst op de zilveren golven van de zee. De rust en privacy zijn indrukwekkend. Omkleden en op verkenning! Een wandeling langs het strand met daarachter paden en kleine weggetjes, waar de boomtoppen elkaar raken. We ontdekken een aantal gezellige strandbars en taverna’s waar het op dit tijdstip, nog voor de schemering, goed toeven is.

Isternia staat de volgende dag op het programma. Een klein pittoresk dorp met marmer geplaveide straatjes. Isternia, de geboorteplaats van vele beroemde Griekse beeldhouwers zoals Vitalis en Latena. Tijd voor koffie met Loukoumades, zoete deegbolletjes met honing en kaneel, zo lekker! We rijden verder richting Pirgos. Daar aangekomen worden we overweldigd door een prachtig decor. Witgekalkte smalle steegjes en de balkons van de huisjes versierd met kleurrijke bloemen. Marmer in allerlei vormen boven gekleurde deuren, verwerkt in fonteinen en prachtige beeldhouwwerken op het kerkhof. Een bezoek aan het modern ingerichte marmermuseum is een tip.

Nog even langs een strandje

Nog even langs een strandje. We kiezen Panormos beach, geliefd bij surfers, maar daar staat teveel wind. Het strand van Rochari is vlakbij en voor nu een betere keuze. Later stoppen we nog in de prachtige baai van Kolimbithra. Bij een sfeervolle taverna schuiven we aan bij locals voor lekkere mezzedes.

De volgende dag nog even naar Tinos stad, ook wel Chora genoemd, en dan door met de veerboot naar Andros. Op de top van een heuvel bij Tinos stad prijkt de Agia Panagia Kerk. Deze bestaat uit de hoofdkerk, enkele kapellen, een binnenplein en heel veel trappen. Op het middelpunt van deze kerk staat een icoon, waarvan wordt beweerd dat deze ziektes kan genezen.

De veerboot naar Andros is vertrokken en we meren aan in de haven Gavrio. We verblijven net even buiten de toeristenplaats Batsi. Terwijl wij door Batsi heen rijden sprak het ons direct aan. Het deed ons allebei denken aan Mirtos aan de zuidkust van Kreta, maar dan groter.

Touren over Andros

Naar Tinos en Andros hoofdstad van Andros

Naar Tinos en Andros – Andros-stad winkelstraatje

De zon is pas een uur of twee op. Het is zo vroeg in de ochtend nog vrij fris, maar we hebben een lange zonnige dag voor de boeg. Om zoveel mogelijk van Andros te kunnen zien staan Chora, de hoofdstad van Andros, en een roadtrip op de planning. We zakken langs de kust af naar het zuiden. Rust, hoge kliffen, strandjes in kleine baaien en wonderbaarlijk mooie vergezichten krijg je zomaar cadeau. Het massatoerisme is hier nog ver weg.

Chora is gebouwd op een klein schiereiland en ligt tussen twee lange zandstranden in. We parkeren de auto en dwalen af door smalle steegjes met kleurrijke huizen. Het heeft een Middeleeuwse sfeer en een bezoek aan het museum van moderne kunst is absoluut de moeite waard. Chora heeft twee fantastische pleinen. Het eerste plein wemelt van kafénions, restaurantjes en bakkertjes. Bovendien is het bedekt met een prachtige plataan.

Een uurtje later komen we aan in Ormos. Een traditioneel vissersdorp met smalle steegjes, je kent het wel. Vlakbij liggen fijne zandstranden, waarvan Milos beach de trekpleister is. En een paradijs voor windsurfers.