222 Small Hotels in Greece

27 oktober 2013
Jacoline Vinke Small Hotels in Greece

Jacoline Vinke over Small Hotels in Greece

Jacoline Vinke is Nederlandse, maar reist al meer dan 10 jaar door Griekenland op zoek naar de meest bijzondere logeeradresjes. In 2002 kwam haar boek Great Small Hotels in Greece uit met unieke vakantieplekjes op de Griekse eilanden en op het vasteland van Griekenland. Nu meer dan 10 jaar later is haar nieuwe boek verschenen Jacoline’s Small Hotels in Greece. Een boek dat de echte Griekenlandliefhebber niet mag missen in zijn boekenkast en wat je eigenlijk altijd bij je moet hebben tijdens je reis naar Griekenland. We vroegen Jacoline naar de meest bijzondere hotels en guesthouses in Greece.

Waar moet een bijzonder “small hotel” in Griekenland aan voldoen?

Ik werk niet met regels of richtlijnen. Het is heel simpel. ‘Mijn’ hotels en guesthouses zijn adresjes die iets unieks hebben en die ik aan mijn vrienden zou aanbevelen. Plekjes die op één of andere manier indruk op mij gemaakt hebben. Dat kan op vele manieren gebeuren: een historisch gebouw dat prachtig gerestaureerd is, een indrukwekkend ‘interior design’, bijzondere gastenkamers, een adembenemende locatie, hartelijke, leuke eigenaren, een fantastisch ontbijt, een decor met eindeloos veel ‘personal touches’ en creativiteit, noem maar op. Meestal is het een combinatie.

Ik ben niet op zoek naar perfectionisme, maar er moet natuurlijk niets echt mis zijn. Een prachtig hotel waar je kil ontvangen wordt? Niet voor mij. Een indrukwekkend oud gebouw maar helemaal verkeerd ingericht? Ook niet.

Zijn eigenaren van accommodaties in Griekenland voldoende bezig met “groen”?

Voldoende “groen” is per definitie moeilijk haalbaar, maar er is wel een hele duidelijke ontwikkeling richting groen. Het bewustzijn onder de hotel eigenaren dat milieuvriendelijkheid iets is om na te streven (en dat het ook beter verkoopt!) groeit. Het gebruik van natuurlijke bouw materialen en het zuinig omspringen met ‘natural resources’ zijn in feite Griekse tradities. In kleine hotels wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie, er wordt steeds meer aan recycling gedaan en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn ‘in’.

Veel hotels gaan een stapje verder en gebruiken bijvoorbeeld afvalwater voor irrigatie of thermale energie voor verwarming en koeling. De organische moestuin is ook sterk in opkomst, met als prettig bijproduct dat je ook nog eens veel lekkerder en gezonder eten krijgt in veel hotelletjes.

Wat is het mooiste hotel dat je bent tegengekomen in Griekenland?

Als ik door mijn laatste boek blader dan kom ik maar weinig hotels tegen die ik niet meteen heel mooi zou noemen. Het merendeel is prachtig oud, en wat nieuw gebouwd is, is veelal toch in een mooie lokale stijl. Er zijn er drie die eruit springen: Imaret in Kavala (een seminarie uit de vroege 19e eeuw omgetoverd tot een uniek hotel), Perivolas op de klif van Santorini (met de hand gevormde oude grotwoningen, in een spectaculair ‘Cycladisch zen’ jasje) en Kinsterna (een prachtig gerestaureerd landgoed uit de 13e eeuw). Deze drie bieden het meest volledige pakket van historie, esthetiek en luxe.

Maar een plek als Aspros Potamos op Kreta, een groepje oude stenen cottages waar je ’s avonds je olielampje moet aansteken voor verlichting en waar je voor 40 Euro per nacht al terecht kan vind ik ook adembenemend mooi.

De Griekse eilanden of het vasteland?

Mag het allebei zijn? De eilanden zijn natuurlijk fantastisch omdat ze allemaal zo uniek zijn, ieder eiland is een wereldje op zich. Ik ‘val’ over het algemeen voor de wat kleinere eilanden, waar je echt op ieder plekje de aanwezigheid van de zee voelt. Ithaki, Kastelorizo, Gavdos, Serifos, Paxos en Folegandros zijn favorieten.

Maar ook het vasteland fascineert me iedere keer door de diversiteit, de bijna dramatische landschappen, de archeologische en historische bezienswaardigheden en de mooie kleine dorpjes. Ik heb zo langzamerhand belachelijk veel kilometers afgelegd, maar geniet er eigenlijk iedere keer weer van!

WIN het boek Jacoline’s Small Hotels in Greece

Je maakt nu kans, tot en met 5 november, om dit boek met 222 unieke logeeradresjes in Griekenland te winnen. Doe mee met de prijsvraag en win zo’n schitterend boek boordevol inspiratie voor je volgende vakantie naar de Griekse eilanden of het vasteland.