Griekenland voert klimaatwet in en wordt duurzamer

7 november 2021 Bas Wanrooij

Griekenland voert klimaatwet in en wordt duurzamerGriekenland voert eerste klimaatwet in en wordt snel duurzamer. In 2030 dient de uitstoot van schadelijke stoffen met 55% te zijn teruggedrongen. Om vervolgens in 2050 klimaatneutraal te zijn als Griekenland zijnde. Eerder werd Astypalea omgedoopt door Volkswagen en de Griekse regering tot duurzaam modeleiland in de Middellandse Zee. Met de nationale campagne “GR-eco islands” heeft minister-president het startschot gegeven voor meer duurzame Griekse eilanden. Startend op het kleine eiland Chalki, in de buurt van Rhodos, in het zuidoosten van Griekenland.

Chalki wordt volledig circulair op zonne-energie

Chalki eerste GR-eco islandsChalki wordt volledig circulair met een 1MW zonne-energie-installatie. Het krijgt tevens een klein aantal elektrische auto’s en laadstations. Zo werden direct al zes elektrische politieauto’s en die van de kustwacht gedoneerd door Citroën en ALD Automotive. Volgens berekeningen zullen inwoners van het Zuid-Egeïsche eiland en de lokale autoriteiten de jaarlijkse elektriciteitskosten met € 200.000 zien dalen. Terwijl hiermee ook de kooldioxide-uitstoot met 1.800 ton per jaar zal worden gereduceerd. In totaliteit is het doel om in 2030 de kooldioxide-uitstoot op alle Griekse eilanden te verminderen met 10 miljoen ton.

Tijdens de landelijke introductie van de “GR-eco islands” campagne werd duidelijk dat er snel meer bewoonde Griekse eilanden het voorbeeld van Astypalea en Chalki zullen volgen. Uiteindelijk zullen alle bewoonde Griekse eilanden zo moeten worden.

Huurauto’s en taxi’s in Athene en Thessaloniki elektrisch

Vanaf 2025 dient éénderde van alle nieuwe taxi’s en huurauto’s in de grote steden Athene en Thessaloniki hybride of elektrisch te zijn. De Grieken denken er zelfs over om in 2030 een verbod in te voeren op de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. In zee bij hoofdstad Athene wordt binnenkort gestart met de bouw van een windmolenpark. Griekenland voert klimaatwet in en wordt duurzamer. En de kans dat je tijdens je vakantie in Griekenland elektrisch gaat rijden in een huurauto wordt alleen maar groter.