Van Kos naar Astypalea

24 juni 2021 Bas Wanrooij

Van Kos naar Astypalea op vakantieIn juni is voor het eerst gestart met een veerverbinding tussen de eilanden Kos en Astypalea. Reder Dodekanisos Seaways vaart op dinsdag en donderdag deze zomer rechtstreeks van en naar dit afgelegen eiland. De overtocht duurt nog geen twee uur en is een tip als je op Kos vakantie viert. Vaar op dinsdag bijvoorbeeld heen en donderdag terug en verblijf twee nachten op Astypalea. Een unieke ervaring en een mooie combinatiereis met het Griekse eiland Kos.

Astypalea het duurzame eiland van de Middellandse Zee

Astypalea vakantie vanuit KosAstypalea is door Volkswagen en de Griekse regering gekozen als eerste duurzame eiland in het Middellandse Zeegebied. Astypalea 4.0, zoals het project wordt genoemd, moet zorgen dat uiterlijk in 2025 het hele eiland energieneutraal is en is voorzien van elektrische voertuigen, laadpalen, maar ook zonnepanelen en windmolens. Deze twee energie-opwekkers mogen niet de traditionele architectuur van het eiland aantasten. Sinds twee weken rijden de eerste elektrische auto’s van Volkswagen al op het eiland. Een mooie uitdaging en voor Griekenland goede promotie voor het toerisme van de toekomst.

Architectuur Astypalea lijkt Cycladisch

Dodekanisos Seaways Kos Astypalea PrideDe ligging van Astypalea is tussen Kos en Santorini in. Het eiland behoort tot de eilandengroep Dodekanesos, maar ligt dichtbij de Cycladen. Dit is goed te zien aan de architectuur. Op het vrij dorre en rotsachtige eiland siert hoofdstad Chora Astypalea met haar Venetiaanse kasteel. Typisch wit gekalkte kubistische woningen contrasteren fraai tegen de vulkanische rotpartijen en donkerblauwe Egeïsche Zee. Mooie stranden liggen aan de zuidkust, zoals Agios Konstantinos beach en beschut tegen de noordenwind.

De veerboten vertrekken uit de haven van Kos-stad op dinsdag en donderdag om 11:45 uur en komen 13:35 uur aan. Terug naar Kos vertrekt de Dodekanisos Seaways ‘Pride’ om 13:40 uur en arriveert om 15:30 uur op dezelfde dagen weer op het Griekse eiland Kos. Voor de Griekse rederij is dit de 18e bestemming in Griekenland waar ze op varen.