Bezoek de Aloe vera boerderij op Kos

2 januari 2024 Bas Wanrooij

Uitzicht vanaf aloe vera boerderij Pandrosia op KosWil je wat origineels en leuks doen tijdens je vakantie op het Griekse eiland Kos? En zoek je een activiteit voor jong en oud? Bezoek dan de Aloe vera boerderij van Pandrosia in het dorp Pyli. Een nieuwe bezienswaardigheid op Kos. Nog niet zo lang geleden (in 2012) besloot Pavlos Drosos zijn liefde voor de natuur te vertalen in het verbouwen van Aloe vera op zijn landgoed bij het plaatsje Pyli op Kos. Eigenlijk was hij loodgieter, maar zocht hij naar een leuke hobby om te kunnen relaxen.

Het klimaat met droge warme zomers en milde winters op dit Griekse eiland is ideaal voor een cactusachtige vetplant als Aloe vera. Zijn dochter Krystallenia kwam al snel in het bedrijf en bedacht het merk Pandrosia in 2018. Deze Griekse naam is overigens afgeleid van ‘Pan’ wat alles betekent en ‘Drosia’ wat verfrissend of vers is in het Grieks. Inmiddels vind je de Aloë vera verzorgingsproducten van dit bedrijf al terug in de badkamers van veel hotels op het eiland Kos.

Vorig jaar zijn ze gestart met hun ‘live the farm experience’ als belevenis voor toeristen. Een schot in de roos, want een paar uur kijken en meedoen op de boerderij is weer eens wat anders én bovendien een leuke activiteit voor toeristen. We spraken met Katerina Tsampouniari van Pandrosia over de Aloe vera boerderij op Kos, de bezienswaardigheden en de bijbehorende 100 hectare landbouwgrond.

Van Aloe vera fruitsap tot cosmeticaproducten uit Kos

Pandrosia op Kos aloe vera plantageProducten die het familiebedrijf van deze planten maakt variëren inmiddels van verse drinkbare sappen tot gels en cosmeticaproducten. Tijdens de ‘farm experience’ kun je deze sappen zelf proeven, de gels uitproberen en kinderen mogen een Aloe vera plant poten en andere planten verzorgen. Samen met een medewerker van Pandrosia maak je nog een tour over de organische boerderij en zie je bijvoorbeeld de schapen die helpen met duurzaam onderhoud van de plantage. Natuurlijk ook de lokale producten die het hele jaar door worden verbouwd.

Aloë vera wordt ook wel de onsterfelijkheidsplant genoemd en kan gerust een generatie van de mens overleven. Deze vetplant met cactuseigenschappen vindt overigens niet zijn oorsprong op Kos of in Griekenland, maar in Zuid Afrika.

Ervaar de ‘Live the farm experience’ op Kos

Katerina vertelt dat ze in de zomer van 2023 zijn begonnen met de activiteit live the farm experience bij de Aloe vera boerderij op Kos. Ze waren één dag per week hiervoor geopend als een soort experiment. Eigenlijk was elke bezoeker (razend) enthousiast en dus was er al snel sprake van een geslaagde belevenis. Voor de zomerperiode van 2024 willen ze deze activiteit dan ook dagelijks gaan aanbieden, aan voornamelijk toeristen, tegen een kleine vergoeding. Onthouden dus deze bezienswaardigheid als je naar Kos gaat. Ze starten met deze tours overigens in april 2024.