Bier uit Analipsi op Kreta: op bezoek bij Barbantonis Brewery

31 mei 2024 Bas Wanrooij

Bas van Griekenland.net met Antonis bij Barbantonis bierbrouwerij op KretaOp menig Grieks eiland maken ze tegenwoordig eigen bieren in een micro-brouwerij. Zo gingen we al eens langs bij de kleine brouwerij van Lafkas in Chania. Nu waren we op bezoek bij Barbantonis in het kustplaatsje Analipsi op Kreta. Lekker dichtbij Chersonissos en leuk om hier bier te gaan proeven tijdens je vakantie. Je vindt de micro-brouwerij op zo’n 500 meter van het strand van Analipsis in het centrum van het dorp. Zelf hadden we een leerzame en bovendien zéér gezellige middag bij de Griekse brouwer Antonios.

Antonios uit Kreta maakt al 40 jaar bier

Antonios is geboren op het Griekse eiland Kreta, maar heeft zijn ervaring in bierbrouwen opgedaan in Duitsland, Oostenrijk en Italië. In totaal al meer dan 40 jaar. ‘Hier op Kreta ben ik vier jaar geleden gestart met de Barbantonis Brewery. ‘Net voor de pandemie en de eerst jaren waren dan ook wat vreemd en uitdagend. Eigenlijk kan ik in 2024 pas mijn eerste normale jaar in de brouwerij verwachten. Gelukkig weten toeristen de weg naar mijn gezellige bar in Analipsis al te vinden. Dagelijks ben ik open van 11:30 uur in de ochtend tot een uur of één ’s nachts’, vertelt Antonios ons.

Zes Kretenzische bieren om te proeven

Bier van Barbantonis brouwerij in Analipsis op KretaIn de bar van Barbantonis Brewery kun je maar liefst zes verschillende bieren proeven. De meeste uit een bierfles, maar ook enkele soorten gewoon uit de tap. De bar heeft zowel binnen als buiten tafels en stoelen. Tijdens ons bezoek kwamen dan ook diverse toeristen langs om op een warme dag in het voorseizoen een fris Kretenzisch biertje te proeven. ‘Ik kan 16.500 liter bier per jaar produceren in de brouwerij die grenst aan de bar. Tijdens een bezoek kun je zes verschillende bieren proeven van micro-brouwerij Barbantonis proeven: Pilsner, Amber Ale, Stout, Blanche, Dunkel Weiss en een IPA’, gaat Antonios verder.

Kwaliteitsbieren met Griekse ingrediënten

Antonios in zijn micro-brouwerij in Analipsis op Kreta”Barba’ betekent een oudere man met veel ervaring in het Grieks. De naam Barbantonis is een mix van Barba en mijn naam Antonios. Je krijgt met mijn ervaring dan ook gegarandeerd kwaliteitsbieren met zoveel mogelijk Griekse ingrediënten. Het water komt van de Kretenzische berg Dikti en ik gebruik zoveel mogelijk Griekse malt en kruiden’, sluit Antonios af.

Niet alleen in de micro-brouwerij in Analipsis kun je de bieren gaan proeven, maar lokaal zijn er meer horeca-uitbaters die deze bieren schenken. Vanuit Chersonissos is het overigens maar vijf kilometer rijden naar Analipsi en Gouves ligt op slechts twee kilometer afstand. Doe Antonios de groeten van ons als je langsgaat.