7 tips voor als je op Kos bent

4 februari 2024 Bas Wanrooij

Kos-stad gezellige taverneMooie stranden, kraakhelder zeewater, gezelligheid en fietsen dan denk ik aan Kos. Dit Griekse eiland leent zich uitstekend voor een strandvakantie en door zijn grootte kun je in tien dagen alle fraaie stranden, historische highlights en leuke bergdorpen wel ontdekken. Met een huurauto ben je flexibeler en kun je buiten de gebaande paden treden, door bijvoorbeeld onderweg te stoppen bij een authentieke taverne, blauwwitte kapel of een wat meer afgelegen pareltje. We hebben 7 handige tips voor als je op Kos bent, die je zeker moet gaan zien of doen tijdens je rondreis of vakantie.

Fietsen, shoppen en terrasje pakken in Kos-stad

Fietsen in Kos-stadKos-stad is de gezellige hoofdstad van het eiland. Pak de fiets langs alle bezienswaardigheden en stop voor een koffietje op het Eleftherias plein of een biertje op een terras aan de haven.

Shop je mooiste souvenirs in de markthal, lekker flaneren over de boulevard en slenter via de winkelstraatjes naar het oude gedeelte van Kos-stad voor je lunch of Grieks diner.

Dagtocht naar vulkaaneiland Nisyros

Vanuit Kardamena gaan de meeste excursieboten naar de slapende vulkaan van Nisyros. Een dagtocht vanuit Kos die je zeker niet mag missen. Op Nisyros kun je in het knusse hoofdstadje Mandraki blijven of een eilandtour maken langs de krater met stops in enkele interessante bergdorpen. Een leuk dagje uit voor het hele gezin.

Naar het zandstrand van Tigaki, Marmari of Mastichari

Zandstrand van Marmari op KosDe kindvriendelijke langgerekte zandstranden van Tigaki, Marmari en Mastichari liggen langs de noordkust van Kos. Georganiseerde mooie stranden waar je kunt relaxen op een luxe ligbed, een cocktail kunt drinken op een terrasje en kunt zwemmen en snorkelen in het kristalheldere zeewater. De zanderige zeebodem loopt hier geleidelijk af en naar Tigaki kun je vanuit Kos-stad bijvoorbeeld oer-Hollands op de fiets.

Voor de mooiste zonsondergang van Kos naar Zia

Het bergdorp Zia is een highlight van Kos en hier ga je zeker een origineel en mooi souvenir voor thuis scoren. Vanaf één van de gezellige terrassen in het bergdorp kun je genieten van de mooiste zonsondergang van het eiland. Aan de horizon zakt de zon hier namelijk langzaam weg achter de bergtoppen in Turkije op een zwoele zomerdag.

Meer Griekenland aanbiedingen


Met de boot naar ‘sponseiland’ Kalymnos

Vanuit Mastichari vertrekken de veerdiensten naar buureiland Kalymnos. Zelf kun je bijvoorbeeld een vroege boot heen pakken en een late dienst terug. Neem een huurwagen om op eigen houtje Kalymnos te gaan verkennen. Of blijf lekker in de pittoreske hoofdstad Pothia en ga zwemmen bij het Gefira kiezelstrandje. Erg leuk om te doen vond ik en bovendien afwisselend.

Bezoek een wijnhuis op Kos

Wijnproeverij op Kos bij Akrani wijnhuisOok leuk is om een wijnhuis op Kos te bezoeken en hier een wijnproeverij te doen. De meeste wijnhuizen, zoals Ktima Akrani, liggen dichtbij Kos-stad in de Asfendiou dorpen en zijn dus gemakkelijk te bereiken. Lekker op een middag tijdens je vakantie op Kos een rondje maken langs deze wijngaarden en de witte, rode en rosé wijnen van het eiland proeven. Dichtbij ligt ook de Aloe vera boerderij van Pandrosia waar je een kijkje kunt nemen.

Vogels spotten bij de zoutmeren van Alikés en Psalidi

Kos is ook een hotspot voor vogelspotters en natuurliefhebbers. In de zoutmeren van Alikés en Psalidi overwinteren bijvoorbeeld flamingo’s en andere watervogels die je in de mei- en herfstvakantie zeker kunt zien. Toeristen zijn er niet in de winter en de vogels kunnen hier dan in alle rust op Kos broeden. Dus verrekijker en camera mee en op naar deze zoutpannen in het voor- en naseizoen.