De leukste dorpen op Paxos

23 juni 2024 Bas Wanrooij

Haventje van Lakka als één van de leukste dorpen van PaxosHet Ionische eiland Paxos, bekend uit de Netflix-hitserie ‘Meastro in Blue’ is met een oppervlakte van 19 km2 het kleinste van de zeven Ionische eilanden en is bedekt met ruwweg 300.000 olijfbomen. Het hoogste punt ligt op 231 meter en de westkust kenmerkt zich door hoge steile kliffen. We hebben zelf vanuit Corfu een dagexcursie naar Paxos gemaakt en ook vanuit Parga. Dit is erg leuk om te doen, met het hele gezin, voor één of meerdere dagen. Het eiland telt drie echte dorpen en daarbij nog legio veel kleinere gehuchten. Dit zijn de leukste dorpen op Paxos.

Gaios is het gezelligste en grootste plaatsje van Paxos

Terrasje in het gezellige Gaios op PaxosGaios is niet alleen het hoofdstadje van Paxos, maar ook de gezelligste plek om te zijn en te verblijven. Het ligt tegenover een klein onbewoond eiland Agios Nikolaos vol met dennenbomen en de resten van een Venetiaans fort uit 1423. De haven is populair bij zeilers en ’s avonds ligt de kade dan ook vol met zeilboten. De wandelpromenade is gezellig druk met toeristen die hier één nachtje verblijven en genieten van een diner ergens in één van de vele horecagelegenheden. Centraal in de haven vind je de aantrekkelijke ‘platia’ van Gaios rondom de Orthodoxe kerk. Dit is zonder twijfel het leukste plaatsje op Paxos.

Lakka ligt in het prachtige noorden van Paxos

Lakka heeft een aantrekkelijke baai waar zeilers graag aanmeren voor de lunch. De baai ligt namelijk uit de vaak uit het noordwesten waaiende wind. Prominent in de baai ligt het oude rode basisschooltje, bekend uit Meastro in Blue als de muziekschool. Langs de kade vind je enkele tavernes en bars en hier is het heerlijk toeven op een zomerdag ergens op een terras in de schaduw. Leuk is om het plaatsje even door te wandelen. Een klein pleintje net achter de haven van Lakka is bijvoorbeeld bijzonder sfeervol. Langs de noordwestkant van de baai, kun je prima aanlopen, liggen enkele kiezelstranden om even af te koelen in de kraakheldere Ionische Zee.

Loggos is het veel kleinere en rustigere derde dorp

Loggos havenplaatsje op PaxosLoggos ligt langs de oostkust van Paxos tussen Gaios en Lakka in. Met een dagexcursie vanuit Parga heb je grote kans om hier vlak langs te varen en even snel een indruk van het dorp te krijgen. Het haventje van het knusse vissersdorp herbergt enkele horecagelegenheden. Een mooie en goede plek om vis te gaan eten tijdens je vakantie. Het pittoreske Loggos heeft een oude olijfpers en zeepfabriek Anemoyiannis die net achter het lokale kiezelstrand ligt. ondanks dat het dus wat compacter is dan de andere twee, behoort het wat ons betreft ook tot de leukste dorpen van Paxos.