Gaios

Gaios is de hoofdstad van Paxos en tegelijkertijd ook de voornaamste haven van het Griekse eiland. Hier komen de veerboten uit Corfu en Parga aan. De kustplaats is een pittoresk stadje gelegen in het zuidoosten van Paxos in een veilige natuurlijke baai. Als je Gaios komt binnenvaren zie je direct het pittoreske en idyllische hoofdstadje verderop in de groen omzoomde baai liggen. Het donkerblauwe zeewater, de groene olijfbomen op de achtergrond tegen de heuvels aan en de witte, gele en oranje tinten van de herenhuizen langs de boulevard trekken direct je aandacht. Meestal liggen er niet alleen vissersboten, maar ook motorboten en de nodige zeilboten aan de kade en in de kleine haven.

Gaios is de pittoreske hoofdstad van het Griekse eiland Paxos

Een wandeling over de boulevard is zowel overdag als ’s avonds aan te raden. Overdag is het een komen en gaan van boten en ’s avonds is Gaios erg gezellig met meerdere tavernes en terrasjes langs de haven. Een goed restaurant bij Gaios is restaurant taverne Blue Grotto. Voor de Italiaanse keuken is restaurant en pizzeria il Primo een tip. Voor een romantische avond ga je naar restaurant Erimitis, waar je niet alleen gastronomisch wordt getrakteerd, maar het is tevens de mooiste plek voor de zonsondergang van Paxos.

Op 5 november viert men een oude traditie bij de kerk van de heilige Apostoles en op 29 juni viert men het belangrijkste festival op Paxos ter herinnering aan St. Peter en Paul. Vanuit de haven vertrekt de veerboot naar Corfu, Parga of Igoumenitsa. Kamelia Lines vaart in zo’n anderhalf uur van Kerkyra naar Gaios. Ook vertrekken hier de kaïks en speedboten naar Vrika en Voutoumi beach op Anti Paxos.

foto album Paxos

Gaios bezienswaardigheden

Gaios op Paxos uitzicht op de baai

Gaios Paxos – uitzicht op de baai

In Gaios zelf is de kerk Agio Apostoloi een bezoekje waard. De kerk ligt naast de haven. Het museum van Paxos ligt ook in Gaios en kun je tevens bezoeken. Ook het monument ter ere van de Griekse vrijheidsstrijder Georgios Anemogiannis vind je in Gaios. Hij staat op de boeg van een schip en heeft een soort fakkel in zijn hand. Hij stak in de oorlog tegen de Turken (1821-1829) in de haven een Turks schip in brand wat vervolgens is gezonken.

Voor Gaios liggen twee eilandjes, Panagia en Agios Nikolaos, die zorgen voor een natuurlijke bescherming tegen de wind en de zee. Op Agios Nikolaos vind je ruïnes van een Venetiaans kasteel uit 1423 en het is tevens één van de bezienswaardigheden van Paxos. Op het eilandje Panagia staat een oud klooster. Beiden kun je vanuit Gaios bezoeken met een kaik of klein bootje.

Meer Griekenland aanbiedingen


Gaios stranden

Gaios op Paxos het dorsplein

Gaios Paxos – terras op het dorpsplein

Bij het stadje Gaios zijn een paar kleine kiezelstranden te vinden aan de zuidzijde. Iets verder naar het zuiden op 900 meter afstand ligt Plakes beach. Ander fraai strand in de buurt is Paxos beach bij het gelijknamige hotel en Mongonissi beach, met terrassen op een aan het strand, is een alternatief voor een dagje zon, zee en strand tijdens je vakantie in Gaios.

Voor een dagje zon, zee en strand is een uitje naar Vrika en Voutoumi beach op Anti Paxos een tip. Op beide stranden zijn tavernes te vinden en op Vrika beach worden ook ligbedden en parasols verhuur.

Gaios wandelen

Gaios Paxos zonsondergang Erimitis

Gaios Paxos – zonsondergang Erimitis restaurant

Vanuit Gaios starten meerdere wandelroutes over het Ionische eiland Paxos. Richting Loggos, in het noorden van Paxi, met de keuze voor de kustroute of het wandelpad door het binnenland. Het wandelpad langs de kust is een langere route. Via het dorpje Iparati kun je wandelen naar het pittoreske havenplaatsje Lakka.

Andere wandelmogelijkheden vanuit Gaios zijn er naar de hoge rotspartijen langs de westkust van het Griekse eiland. Wandelgidsen en kaarten zijn te verkrijgen bij meerdere winkels in Gaios.

Een wandeling naar het noorden over de boulevard, met een kleine klimpartij omhoog naar de doorgaande weg naar Loggos en Lakka, brengt je naar een fraai uitzichtpunt.