Één op de vijf naar Kreta op vakantie

27 juli 2014 Bas Wanrooij
20% gaat naar Kreta op vakantie

Kreta populairste Griekse vakantiebestemming

In 2013 zijn meer dan 3,6 miljoen toeristen naar Kreta op vakantie geweest. Dit betekent, volgens het Research Institute for Tourism (ITEP), dat één op de vijf vakantiegangers naar Griekenland op het eiland Kreta verblijven. Met een marktaandeel van 20% in Griekenland is Kreta hiermee de populairste vakantiebestemming van het land.

Ook voor dit jaar verwacht men veel toeristen op het grootste Griekse eiland. Misschien wel een nieuw record van meer dan vier miljoen.

Op Rhodos wordt het meeste uitgegeven tijdens vakanties

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat toeristen op de Zuid-Egeïsche eilanden het meeste geld uitgeven tijdens hun vakantie. Met name op het Griekse eiland Rhodos. In 2013 werd hier 3,5 miljard euro verdiend aan het toerisme. Omgerekend is dat 30% van de totale inkomsten uit het toerisme in Griekenland. Lindos is meer en meer een luxe vakantiebestemming aan het worden op Rhodos.

In de regio Attika, op het vasteland van Griekenland bij Athene, gaven toeristen het minste geld uit tijdens een vakantie. Gemiddeld werd hier in 2013 520 euro uitgegeven en dat is meer dan 20% lager dan het gemiddelde bedrag per vakantieganger in het land. Oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat Attica veel wordt gebruikt om verder door te reizen naar vakantiebestemmingen. Vanuit de havens van Pireaus en Rafina varen veel veerdiensten naar de Griekse eilanden.

Op de Ionische eilanden wordt het langste vakantie gevierd

Op de Ionische eilanden Corfu, Kefalonia, Ithaki, Lefkas, Paxos en Zakynthos vierden toeristen gemiddeld 9,6 nachten vakantie in 2013. Bijna 7% hoger dan het gemiddelde verblijf in Griekenland in nachten. Kefalonia was vorig jaar onder Nederlanders meer in trek. Dit jaar is Zakynthos de trekpleister voor vakanties in het Ionische gebied. Corfu is en blijft de grootste bestemming van de Ionische eilanden. Op de internationale luchthaven van het eiland kwamen in de eerste zes maanden van 2014 340.585 toeristen aan om hun vakantie door te brengen.

Vorig jaar kwamen er 564.574 Nederlanders aan op alle Griekse luchthavens en 16.293 reisden met de veerboot naar Griekenland (bron: SETE).