7 mooiste stranden van Kreta

18 juli 2014 Bas Wanrooij

Kreta heeft als grootste eiland van Griekenland natuurlijk talloze kiezel- en zandstranden. Populaire vakantiebestemmingen als Malia, Chersonissos, Agios Nikolaos en Agia Pelagia hebben georganiseerde stranden, maar het zijn niet de mooiste stranden van Kreta. Welke stranden moet je gezien hebben tijdens je vakantie naar het Griekse eiland. We hebben de 7 mooiste stranden van Kreta op een rijtje gezet (update januari 2024).

Balos beach het mooiste strand van Kreta1. Balos beach

De lagune van Balos bij het eiland Gramvousa in het noordwesten van Kreta is meer dan een bezoekje waard. Waarschijnlijk is het ook wel het mooiste strand van Griekenland en het aanzicht lijkt eigenlijk eerder Caribisch dan Mediterraan. Toch is dit echt in Griekenland en op het eiland Kreta.

Je kunt naar Balos beach en Gramvousa met een dagexcursie per boot, maar ook zelf met en huurauto hiernaartoe. Met de auto kun je beter of heel vroeg of aan het einde van de middag gaan om de drukte een beetje te mijden. Het strand is goed georganiseerd met ligbedjes en parasols en in de zomermaanden mateloos populair.

Elafonisi zandstrand in zuidwest Kreta2. Elafonisi

Elafonisi is eigenlijk de naam van het eilandje voor de kust. Het zandstrand is wit van kleur, soms een beetje roze van de schelpen, en de zee is tot aan het eiland Elafonisi niet dieper dan 1,50 meter. Al jaren staat Elafonissi in de top vijf stranden van Europa en top 25 stranden ter wereld. En dat is niet voor niets, want het een must-visit op Kreta.

Het strand ligt in het uiterste zuidwesten van Kreta op ongeveer 75 kilometer van de stad Chania en is eenvoudig te bereiken met de auto. Je auto kun je gratis parkeren en er zijn tavernes en supermarkten in de omgeving. Doordat de zeebodem langzaam afloopt, het zeewater kristalhelder is en de wind weinig waait is Elafonisi ook één van de meest kindvriendelijke zandstranden van Kreta.

Falasarna beach noordwest Kreta3. Falasarna

Falassarna is een prachtig langgerekt zandstrand in het noordwesten van Kreta. Niet ver van Balos beach en de gave stad Chania vandaan. Langs het strand is enige duinvorming en het zeewater kleurt bij Falassarna prachtig turquoise. Het zandstrand is eenvoudig te bereiken via de doorgaande weg naar Kissamos vanuit Chania.

Falasarna is een kindvriendelijk zandstrand en de zeebodem loopt over het algemeen geleidelijk af. Toch kan het hier vanuit het noordwesten gaan waaien rond het middaguur, waardoor er ook golfslag zal zijn. Net als zoveel stranden in de top 7 van mooiste stranden op Kreta is het ook gewaardeerd als Blue Flag beach.

Akrotiri highlight Seitan Limania beach4. Seitan Limania

Op het schiereiland Akrotiri vind je meerdere fraaie stranden. Denk bijvoorbeeld aan Marathia beach en Stavros beach uit de film Zorba the Greek. Wij tippen hier de uniek gevormde baai van Seitan Limania beach.

De Z-vormige baai heeft prachtig blauw zeewater en het strandje ervoor is populair bij zowel locals als toeristen. Je auto parkeer je gratis en je kunt op verschillende manier afdalen naar Seitan Limania beach op Kreta. De kortste route is in ieder geval niet de gemakkelijkste. Er zijn geen voorzieningen op het strand, maar bij de parkeerplaats staat in de zomer een kiosk.

Vai beach op Kreta met palmbos5. Vai beach

Het beroemde strand van de “Bounty” reclames uit de jaren ’80 is Vai beach in het uiterste noordoosten van het eiland Kreta. Het palmbos grenst aan Vai beach en is een beschermd natuurgebied. De palmbomen geven het strand en de baai een exotische aanblik. Vai beach kun je gemakkelijk bereiken vanuit de stad Sitia met een dagexcursie of zelf met je huurauto.

Het populaire zandstrand op Kreta ligt op 25 kilometer ten oosten van de havenplaats Sitia en er staan een tweetal tavernes. Hier kun je goed eten en op het lange strand worden ligbedjes en parasols verhuurd.

Preveli beach op Kreta6. Preveli beach

Het strand van Preveli zelf is lichtgrijs van kleur en vorm verandert continue door het riviertje wat hier uitmondt in zee. Fraai en bijzonder maken het aangrenzende palmbos en de steile rotswanden van de kloof het totaalplaatje. Bij de betaalde parkeerplaats heb je een mooi panaroma uitzicht, voordat je de trap afgaat naar beneden.

Preveli beach ligt in het zuiden van het departement Rethymnon op Kreta. Het zandstrand van Preveli is goed te bereiken en ligt op 110 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Heraklion.

Matala één van de mooiste zandstranden van Kreta7. Matala beach

In de zandrotsen van Matala beach zie je nog steeds grotwoningen, waar hippies in de jaren zeventig en tachtig hun vakantie deels in doorbrachten. Het zandstrand van Matala is mooi en jaarlijks vind hier in de zomer een groot festival plaats. Een bijkomend voordeel van het strand is het gezellige dorpje met alle voorzieningen voor een geslaagde vakantie.

Matala beach ligt op 75 kilometer ten zuiden van de stad Heraklion en je kunt hier ook accommodaties huren. Zelf pakketreizen vanuit Nederland worden aangeboden naar dit gedeelte van Kreta.