Eilandhoppen over de Cycladen

17 november 2014 Bas Wanrooij
Eilandhoppen over de Cycladen Syros

Eilandhoppen over de Cycladen – Ermoupoulis op Syros

Door te gaan eilandhoppen over de Cycladen kun je kennis maken met meerdere prachtige Griekse eilanden. Blijf eerst een nachtje in Athene en vervolg je reis naar bijvoorbeeld Syros en Folegandros. De populaire eilanden Mykonos, Naxos, Paros en Santorini liggen misschien meer voor de hand. Libby en Gaby van Interfact Travel bezochten deze zomer verschillende eilanden. Ze waren nieuwsgierig en enthousiast geworden van alle verhalen van andere reizigers.

Een grote “Blue Star” ferry lag in de haven van Pireaus te wachten. Aan boord een heerlijk plekje op het dek en in het zonnetje. Na een ontspannen boottocht van zo’n vier uur komt de haven van Syros in zicht. De pastel gekleurde huisjes en bekende kerk met blauwe koepel nodigen uit om aan wal te gaan. Na de eerste stappen op de kade direct een goed moment om neer te strijken in één van de taveernes aan de boulevard. Choriatiki en tzatziki met brood. Mmmm, wat is dit toch genieten.

Slenteren door de straatjes van Ermoupolis op Syros

Met een goed gevulde maag was het tijd om Ermoupolis, de hoofdstad van Syros, te verkennen. Slenterend door de kleine met marmer geplaveide straatjes is het leuk om een blik te werpen op de kleine winkels. De inwoners van Syros zijn bijzonder trots op hun icoon van El Greco. Het is de enige icoon ter wereld die nog in een kerk hangt in plaats van een museum.

Op Syros beleef je nog de echte Griekse sfeer van gastvrije Grieken, oude gebouwen en kerken. Ook voor de strandliefhebbers zijn er prachtige stranden als Kini Beach. Veel van de zandstranden op Syros zijn perfect voor gezinnen met kinderen, omdat de zeebodem langzaam afloopt, zoals bij Vari Beach.

Chora op Folegandros is om verliefd op te worden

Eilandhoppen op de Cycladen Folegandros

Eilandhoppen op de Cycladen – Kastro Folegandros

Na een ontspannen vaart van ongeveer zes uur sta je in het haventje van het eiland Folegandros. Dit eiland is een prachtig ongerept stukje Griekenland. De hoofdstad Chora is om verliefd op te worden en wandelend door een wirwar van smalle straatjes schiet je de ene na de andere mooie vakantiefoto.

Ergens op een pleintje, waar verschillende straatjes op uitkomen, lonkt een terrasje onder de bomen. Tijd voor een frappé met wat lekkers. Appeltaart is hier opvallend genoeg de specialiteit van het huis. Lekker met een bolletje vanille-ijs en slagroom op een werkelijk schitterend pleintje in Griekenland.

Wandelen door Kastro op weg naar de witte Panagia kerk

Een wandeling door Chora is aan te raden. Door Kastro, het oude gedeelte van de Chora en gebouwd door de Venetianen, kun je heen slenteren. Het wordt beschermd door het Ministerie van Cultuur en de Griekse Archeologische Vereniging. Prima onderhouden en als je door de poort loopt, waan je je direct 100 jaar terug in de tijd.

De opvallend witte Panagia kerk is een trekpleister van Folegandros. Via een lange witte slingerende trap kom je bij deze kerk en word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op Chora en de westkust van Folegandros. Een tip voor de zonsondergang!

Voor stranden denk je niet direct aan Folegandros. Toch kun je met de auto naar het zandstrandje Angali. Tijd om af te koelen met eindeloos en kraakhelder blauw zeewater. Boven het strand ligt een kleine taveerne, één van de geheimen van Folegandros, dus niet verder vertellen!