Zakynthos het Griekse ecologische eiland

12 november 2014 Bas Wanrooij
Eco Zakynthos Dimitris en zus bij Therianos familie boerderij

Eco Zakynthos – voorzitter Dimitris en zijn zus

Als je aan Zakynthos denkt, denk je niet direct aan een ecologisch Grieks eiland. Eco Zakynthos is een prototype samenwerking tussen verschillende families, ondernemers en wetenschappers met één gezamenlijk doel. Ze willen toeristen het echte Zakynthos laten ervaren tijdens hun vakantie.

Een uniek netwerk van traditionele restaurants en taveernes, culturele en natuurlijke attracties, traditionele lokale winkels, producten en fabrikanten, lokale kunst en ambachten en traditionele accommodaties.

Volgens grootmoeders recept met lokale ingrediënten

We zijn gaan lunchen bij Dimitris Therianos, huidige voorzitter van de stichting Eco Zakynthos, op zijn organische boerderij met villa’s in het dorp Kallithea. Gastvrij worden we ontvangen door Dimitris en zijn zus op hun eigen Therianos familie boerderij. Oma staat op dat moment in de keuken de lunch klaar te maken volgens “grootmoeders” recept. Alleen producten van Zakynthos worden hier gebruikt en ook de recepten zijn van het eiland zelf. Traditiegetrouw worden ze al generaties lang door de familie gebruikt. Als we langs de keuken lopen, beginnen onze magen al te knorren.

We zien toeristen als onze vrienden

Eco Zakinthos lunch bij Dimitris Therianos traditional villas and farm

Eco Zakynthos – lunch volgens “grootmoeders” recept

Het is eind september en nog prachtig weer op Zakynthos. De temperatuur zal deze dag weer gaan stijgen tot 30 graden, zo is de verwachting. “In 2008 zijn we gestart met een klein team hier op het eiland. In 2011 hebben we met 20 enthousiaste leden Eco Zakynthos opgericht. Stuk voor stuk authentieke en echte mensen die toeristen als vrienden zien. Ze hebben passie voor hun producten en manier van werken en willen op een natuurlijke en traditionele manier hun eiland promoten.” vertelt Dimitris als we naar zijn villa’s wandelen.

Zakynthos het Griekse ecologische eiland in kaart

Inmiddels telt Eco Zakynthos 24 leden en staan er twee wijnhuizen te popelen om zich bij de creatieve groep aan te sluiten. “Live the authentic Greek hospitality on Zakynthos” staat op de kaart van het eiland die Dimitris ons laat zien. 24 verschillende bullets op de landkaart en in de legenda vind je overzichtelijk in verschillende categorieën het netwerk van Eco Zakynthos terug. “De kaart is nieuw dit jaar en handig voor iedere toerist. Voor ons een eerste promotiemiddel om te laten zien wat we allemaal doen en waar je ons kunt vinden op het eiland.” zegt Dimitris.

Boerderijen en villa’s volgens traditionele bouwstijl

Eco Zakynthos traditionele villa's voor vakantie

Eco Zakynthos – traditionele vakantie villa

Dimitris gaat verder “De accommodaties zijn zeer divers en variëren van kleine boerderijen tot schitterende luxe villa’s. Gebouwd volgens lokale architectuur, dat hebben ze met elkaar gemeen. Momenteel testen wetenschappers onze biologische olijfolie. De eerste resultaten zijn louter positief. Een kwaliteitsproduct en zeer gezond. We kijken uit naar hun verdere bevindingen”. De tafel is inmiddels gedekt en staat vol met heerlijke gerechten en lekkernijen van Zakynthos. “Kali orexi”.