Eilandhoppen Samos, Patmos en Leros

22 april 2015 Bas Wanrooij
Eilandhoppen Samos, Patmos en Leros

Eilandhoppen Leros – Agia Marina

Spanning en sensatie. In zo’n klein vliegtuigje, maximaal 20 personen, met een binnenlandse vlucht vanuit Athene naar het eiland Samos. Libby en Gaby, van Interfact Travel gingen eilandhoppen Samos, Patmos en Leros. Toch is het altijd weer een fijn gevoel als je met beide benen op de grond, Griekse bodem, staat. In dit geval was het op Samos.

Met een huurauto erop uit en het eiland verkennen. Eerst even op zoek naar een gezellige taverna om het vakantiegevoel in Griekenland compleet te maken. Op tafel een Griekse salade, tzatziki en vers gevangen vis. De zon erbij zittend aan de boulevard in Kokkari, een pittoreske havenplaats, met gastvrije Grieken. Het voelt echt weer als “thuiskomen”.

Met de ferry naar Patmos

De volgende ochtend op de ferry. Noem het eigenlijk maar gewoon een toeristenbootje, want daar leek het meer op. Hij vertrok al vroeg naar het naburige eiland Patmos. Heerlijk buiten op het dek en genietend van het zonnetje. Plotseling sprongen bijna alle toeristen tegelijk op. Camera’s en smartphones in de hand. Een kleine groep dolfijnen zwom voor de boeg met het bootje mee. Geweldig!

In de verte kwam Patmos in zicht. Hoog op de berg kon je het klooster omringd met witte huisjes al zien. Dat moest Chora zijn, de hoofdstad van Patmos. Van afstand zag het er al indrukwekkend uit. De boot meerde aan in de haven, een gezellig havenplaatsje met veel traditionele taveernes. Snel de boot af en rustig slenteren door de kleine straatjes van dit havenplaatsje Skala op zoek naar een hotel. Al wandelend vallen je ogen op de kleine leuke boetiekjes. Vanavond naar de oude stad van Patmos.

Slenteren naar de top van Patmos

Eilandhoppen Samos, Patmos en Leros

Eilandhoppen Patmos – uitzicht over het eiland

Vanaf de oude stad van Patmos heb je een prachtig uitzicht over bijna het hele eiland. Vooral de zonsondergang is schitterend en romantisch. Langzaam slinger je door de smalle straatjes naar de top van het eiland; naar het oude Johannesklooster. Ondertussen kom je langs een bakker, kleine winkels en gezellige taveernes. In ieder straatje wordt je weer opnieuw verrast.

De volgende ochtend na een heerlijk ontbijt op het terras van het hotel, onder de prachtig roze gekleurde bougainville, met de scooter over het eiland toeren. Op de mooiste plekjes tijd voor een korte stop en voor een Griekse Frappé (ijskoffie). Eén van deze mooie plekjes was het dorpje Kambos. Dit dorpje heeft een fraai, kindvriendelijk, kiezelstrand. ’s Avonds lekker eten in Skala in een restaurantje zonder naam. De tafels en stoelen nodigen je uit en inderdaad als je gaat zitten, word je bediend. Heerlijke traditionele Griekse gerechten, waarschijnlijk gemaakt door grootmoeder in de keuken.

Volgende bestemming is Leros

Eilandhoppen Samos, Patmos en Leros

Eilandhoppen Leros – kerkje Agios Isodoros

Leros was de volgende bestemming. De veerboot naar Leros was heerlijk, haar in de wind en het zonnetje op onze wangen: even genieten! Vanaf de boot zie je de molentjes, taveernes en rustige strandjes al. Leros is een prachtig klein eilandje met mooie baaien en verscholen dorpjes. Eerst naar Agia Marina. Een dorpje met strand en een kleine boulevard. Vanaf een terrasje zie je op de berg zes traditionele windmolentjes staan. Het herkenningspunt van het Griekse eiland Leros. Natuurlijk schiet je hier de nodige kiekjes van.

’s Middags omhoog gereden naar de burcht “Bourtzi”, onderweg kom je de nodige schapen tegen dus voorzichtig rijden. Hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Ook is het de moeite waard om even binnen te kijken voor bijzondere mozaïeken. ’s Avonds nog even eten in Leros-stad, tijd voor de nodige souvenirs en de volgende ochtend weer terug naar Nederland.