Griekenland heeft 446 Natura 2000 gebieden

6 juli 2022 Bas Wanrooij

Natura 2000 gebieden in GriekenlandWist je dat het Europese Natura 2000 netwerk het grootste netwerk van beschermde natuurgebieden ter wereld is? In 1992 is dit netwerk opgericht door de lidstaten van de Europese Unie met als doel om bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving te beschermen om zo de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Griekenland heeft inmiddels 446 Natura 2000 gebieden, die gezamenlijk goed zijn voor 35.982 km2 land en 22.796 km2 zee.

Griekenland heeft 309 beschermde dier- en plantensoorten

Wist je dat de Griekse flora en fauna 309 beschermde soorten in de Europese Unie kent? En liefst 57 hiervan zelfs bedreigde soorten zijn? Zo leven er op het Griekse vasteland nog wilde beren en wolven en zijn de Loggerhead zeeschildpad en de Mediterrane monniksrob bedreigde zeedieren in de Griekse wateren. Andere bedreigde dieren die je in Griekenland kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld flamingo’s, ooievaars en een unieke kikkersoort op Kreta.

Griekenland wint Natura 2000 Award

Recent was Griekenland één van de zes winnaars van een Natura 2000 Award. Griekenland won op 18 mei jl. namelijk de “Conservation on Land Award” voor het project “Adaptation of Eleonora’s falcon to climate change”. De Eleonora’s valk is een trekkende roofvogel die bijzonder gevoelig is voor klimaatverandering. Voor dit project is in Griekenland een reeks activiteiten uitgevoerd om de leefomgeving, broedgebieden en voedselbronnen van deze beschermde vogelsoort te verbeteren. Met als resultaat een groei van 42% meer jonge valken. In Griekenland leeft overigens 65% van de totale Europese populatie Eleonora’s valken.