Grieks ontbijt

14 februari 2017 Bas Wanrooij
Grieks ontbijt in hotel Griekenland

Grieks ontbijt – terras hotel in Griekenland

In Nederland wordt het ontbijt te vaak overgeslagen, terwijl de maaltijd aan het begin van de dag wordt beschouwd als de belangrijkste. Een goed ontbijt is namelijk een goede start van je dag.

In Griekenland wordt uitgebreid ontbeten en lokaal verschilt de samenstelling van het gezonde “Grieks ontbijt”. Ook in Nederland kun je zelf een Grieks ontbijt maken en is het een welkome afwisseling op onze dagelijkse boterhammen.

Griekse yoghurt met honing, noten en vers fruit

In de meeste supermarkten in Nederland en België is Griekse yoghurt, of yoghurt in Griekse stijl, verkrijgbaar. Van verschillende merken trouwens en vaak heb je keuze uit een vetvrije variant en de romige vettere yoghurt. Er is wel degelijk verschil in smaak en ons advies is om meerdere merken en varianten te proberen. Op de yoghurt hoort een goede honing. Bij voorkeur de Griekse naaldbomen (pefko) of tijm honing. Koop hierbij ongezouten walnoten of een mix van andere noten en het nodige fruit. Kali orexi!

Maar het Grieks ontbijt bestaat niet alleen uit yoghurt, honing, noten en fruit. In onze drukke schema’s is dit wellicht, samen met een lepel Griekse extra vierge olijfolie, al genoeg en een prima start van onze dag in de Benelux. Als alternatief kun je denken aan een omelet met feta of verschillende kaassoorten.

The Greek Breakfast Project

In 2010 is men in Griekenland gestart met de promotie van het Grieks ontbijt in Griekse hotels en appartementen. “The Greek Breakfast Project”, zoals de campagne wordt genoemd, wordt door heel Griekenland aan toeristen aangeboden. Mocht je accommodatie tijdens je vakantie geen Grieks ontbijt aanbieden, dan kun je altijd naar een lokale bakker. Geen yoghurt, maar wel traditionele broodjes en lekkernijen. Variërend van zoet tot hartig en bovendien heeft menig bakkertje ook een horecavoorziening. Ze vervullen een belangrijke sociale rol in de Griekse maatschappij. Je kunt hier gezellig op zijn terras, uitkijkend op de boulevard of over zee, je bougatsa of spanakopita oppeuzelen met een kopje Griekse koffie en een glas bronwater uit de Griekse bergen.