Ontdek Thessaloniki

21 augustus 2013 Bas Wanrooij
Kees Klok op zijn balkon in Thessaloniki

Kees Klok op zijn balkon in Thessaloniki

Thessaloniki is de op een na grootste stad van Griekenland en heeft meer dan een miljoen inwoners. De stad ligt in het noordoosten op het vasteland aan de zee. Misschien nog wat onbekend, maar Thessaloniki is een heerlijke stad voor een stedentrip. We spraken met Kees Klok dichter, vertaler van poezie en historicus. Hij woont een deel van het jaar in Thessaloniki en deelt met ons de geheimen van deze bruisende Griekse stad. Vanaf Amsterdam nog geen directe vluchten, maar misschien brengt Transavia daar volgend jaar verandering in.

Waarom is Thessaloniki DE stad voor een stedentrip?

Allereerst vanwege de geschiedenis en de vele sporen daarvan. Ik denk aan de Byzantijnse monumenten zoals de grotendeels nog in tact zijnde muren van de bovenstad, de Eptapyrgio (de citadel), waarin het gevangenismuseum is gevestigd, de vele prachtige kerken, zoals de Agios Dimitrios en de Agia Sofia, de Kamara (triomfboog van caesar Galerius) en de resten van zijn paleis. Daarnaast heeft Thessaloniki een aantal prachtige musea, waaronder het Archeologisch Museum, het Byzantijns Museum en het Macedonisch Museum voor Eigentijdse Kunst. Voor wie het nog verder in de tijd wil zoeken is er het Romeinse forum en voor wie meer in de negentiende en twintigste eeuw is geïnteresseerd is er nog een aantal neo-classieke villa’s behouden, kan men een bezoek brengen aan het geboortehuis van Atatürk of aan het Museum voor de Macedonische Strijd. In dat laatste museum moet men zich wel bewust zijn van het rabiate nationalisme dat de collectie uitstraalt en van een flinke mate van mythologisering van de geschiedenis. Ook is er nog een aantal badhuizen en andere monumenten uit de Osmaanse tijd, waarvan verschillende momenteel worden gerestaureerd.

In 1997 was Thessaloniki culturele hoofdstad van Europa en dat was niet voor niets. De stad heeft een groot aantal theaters, bioscopen en concertzalen. Befaamd is het cultureel centrum Milos in een voormalig fabriekscomplex aan de westzijde van de stad. Thessaloniki kent een bruisend nachtleven en tientallen gezellige bars en restaurants in het centrum, maar ook daar buiten.

Wat mag je niet missen tijdens een bezoek aan Thessaloniki?

Kees Klok in kafeneion vivliopoleion Loxias

Kees klok in zijn favoriete kafeneion Thessaloniki

Tja, wat te zeggen? Dat hangt een beetje van je smaak af. Ik zou zeker een keer iets gaan eten en drinken bij het fameuze kafeneion & boekhandel Loxias in de Isavronstraat 5 (geopend vanaf 18.00u tot diep in de nacht, behalve op zondag). Een wandeling door de bovenstad, bijvoorbeeld vanaf de Eptapyrgio, naar de benedenstad is voor mij een must en ik zou beslist een concert in Milos bezoeken, waar je trouwens ook uitstekend kunt eten.

Wat is je tip om te gaan eten in Thessaloniki?

Er zijn te veel interessante en goede restaurants om op te noemen. Ik eet regelmatig bij Mirovolos Smyrni op de overdekte markt van Modiano (ingang Komninon), waar ze een goede, traditionele keuken hebben, ook met gerechten uit Smyrna. Loxias heeft een bijzondere keuken, maar is toch meer eetcafé, hoewel met een heel unieke sfeer. Restaurant Kamara, achter de Rotunda in de studentenwijk, wordt veel bezocht door hoogleraren van de universiteit en niet voor niets, maar ook op het Navarinoplein, bij het Athonosplein en bij de haven zijn veel restaurants die de moeite waard zijn. Het loont ook om een de bus of een taxi te nemen naar Kalamaria of Krini om aan zee vis te eten en van de talloze restaurantjes in de bovenstad heeft To Yedi, tegenover de Eptapyrgio (in het Turks Yedi Kuleh) mijn hart gestolen.

Wat is de beste maand om Thessaloniki te ontdekken en waarom?

April/mei of september/oktober omdat het klimaat dan mild is en minder heet dan in de zomer, wanneer de temperaturen kunnen oplopen tot boven de veertig graden. Ook zijn de universiteiten dan in bedrijf en de meer dan 70.000 studenten verhogen de levendigheid in de stad. Voorts zijn er in deze maanden meer culturele activiteiten dan in de zomer. In de week van 26 oktober (de naamdag van St. Dimitrios, beschermheilige van de stad) vinden de Dimitria, een cultureel festival en allerlei activiteiten op de Jaarbeurs, plaats. Dan is het erg druk, dus moet je er vroeg bij zijn om een hotel te boeken.

Waar zou je liever wonen in Thessaloniki of Dordrecht en waarom?

In Dordrecht, omdat ik er geboren en getogen ben en om de unieke sfeer in het ‘Venetië van Holland.’ Omdat ik een tuin heb in Dordrecht en omdat ik diep in mijn hart een echte eilandbewoner ben. Omdat er maar één DFC is en één FC Dordrecht en omdat, hoe graag ik ook in Loxias kom, er geen poffertjessalon Visser is in Thessaloniki. Dat neemt niet weg dat ik graag met enige regelmaat het rustige, gemoedelijk provinciale Dordrecht omwissel met een paar weken bruisend Thessaloniki, om zo het goede van beide steden te genieten.