Wandelen in Chania op Kreta

7 juli 2013
Haven en vuurtoren van Chania

Vuurtoren in de haven van Chania

Chania is de op één na grootste stad van Kreta. De stad ligt in het westen van Kreta en heeft een eigen internationale luchthaven met van april tot en met oktober directe vluchten vanaf Amsterdam, Brussel en Weeze. Een stad vol historie en uitstekend om wandelend te ontdekken. We vroegen Toine en Berend, auteurs van het wandelboekje Discover Chania on foot, naar de stad en wat je niet mag missen tijdens je vakantie of reis naar Chania in het westen van Kreta. Wandelen in Chania is zeker in het voor- en naseizoen een tip.

Waarom hebben jullie voor Chania gekozen om te gaan wonen?
Berend – Mijn vrouw (Griekse) kon een baan krijgen als lerares in Kalyves op 20 minuten van Chania. Nadat we 4 jaar in Nederland gewoond hadden was dit een mooie kans voor ons om in Griekenland te gaan wonen. Inmiddels wonen we alweer 7 jaar in Vamos wat 7 kilometer van Kalyves ligt.
Toine – Na vele vakanties rondzwerven in Griekenland, uiteindelijk in Vamos op Kreta terechtgekomen en zowel verliefd geworden op mijn huidige vrouw (Griekse) als het leuke dorpje. Chania is lekker dichtbij, waar we dan ook vaak vertoeven. Prachtig stadje wat ook in de winter bruist.

Wat is de beste/mooiste periode op Chania te voet te ontdekken?
Berend – Als je de natuur in wilt is het voorjaar het mooist, vooral vanwege de vele bloemen. Ook het uitzicht op besneeuwde bergtoppen van de Witte Bergen is in dit jaargetijde prachtig. Chania stad kun je eigenlijk het hele jaar door bezoeken. In de winter lekker rustig maar de zomer weer gezellig vol met vele terrasjes.
Toine – Juli en augustus zijn vrij warm, dus ben je vaak verplicht om naast het wandelen de talloze terrasje te bezoeken. Voor- en najaar hebben
wat mij betreft de voorkeur.

Wat mag je echt niet missen bij een bezoek aan Chania?
Berend – Een van mijn favoriete plekjes is “Splanzia” met zijn vele kleine steegjes. Koffie drinken onder de grote platanen op Platia 1821.
Toine – Tja, zie Berend. We zitten daar wel vaker aan een espresso of koud biertje. Verder Halepa (spreek uit Chaleppa) het oostelijk gedeelte van de stad. Uiteraard de Venetiaanse haven en de oude stadsmuren.

Wat zijn jullie tips voor een Griekse lunch of diner in Chania?
Berend – Ga vooral een beetje weg van de oude haven. Vlakbij Platia 1821 “Cusina”! Inmiddels wordt het al wat bekender, maar de perfecte plek voor een lunch. Je kunt in de pannen kijken wat ze gemaakt hebben. Veel Grieken komen hier trouwens om te lunchen.
Toine – Ook voor mij geldt voor de lunch “Cusina” in stadsdeel Splanzia. ‘s-Avonds is het uitstekend eten in Restaurant “Taman”, achter de Venetiaanse haven. Griekse keuken met een oosters tintje.

Wat wordt de volgende editie discover … on foot?
Berend – Momenteel werken we aan een goede kaart voor het Apokoronas gebied. Deze zal voor komend seizoen klaar zijn. Verder nog ideeën genoeg bijvoorbeeld Rethymnon. Maar ook een Nederlandstalige wandelgids voor West Kreta staat hoog op de agenda.
Toine – Zijn al bezig aan de kaart “Discover… Apokoronas” (inclusief top 10 in zes talen). Wat betreft de Discover serie, zal nummer vijf inderdaad wel Rethymnon worden.

Wil je een wandelboekje van Chania winnen? Beantwoord de vraag “Hoe heet de wandelgids van Toine en Berend over Chania?”en stuur je antwoord naar info”ad”griekenland.net. Onder de juiste inzendingen verloten we twee wandelgidsen. Deelnemen kan tot en met 14 juli.