Souma: het traditionele drankje uit Rhodos

28 februari 2024 Bas Wanrooij

Souma distilleerderij op RhodosSouma is eigenlijk niks anders dan geperst druivendestillaat. Een traditioneel drankje uit Rhodos, maar ook op andere Dodekanesos-eilanden en enkele Noord-Egeïsche eilanden wordt het gestookt. Vergelijkbaar met grappa uit Italië, tresta uit Duitsland, eau de vie Marc de raisin uit Frankrijk of rakí uit Kreta en ook tsipouro. Souma is dus een lokale naam voor hetzelfde sterke drankje en moet 40% alcohol bevatten om legaal te mogen verkocht in Griekenland. We spraken met Jason Zafeirakopoulos die al 20 jaar souma voor zichzelf maakt, sinds acht jaar een professionele licentie hiervoor heeft en dus flessen souma in Rhodos op de markt brengt.

Verschil tussen souma, tsipouro en ouzo

Jason laat gasten Souma proeven op Rhodos‘Tsipouro is de naam die de Griekse regering officieel aan deze sterke drank heeft gegeven. Om het te vereenvoudigen zijn rakí uit Kreta en souma uit Rhodos eigenlijk andere benamingen voor tsipouro’, vertelt Jason. Ouzo is weer heel wat anders. Het is niet alleen een distillaat zoals tsipouro, maar ook een infusie van verschillende plantaardige ingrediënten. Denk aan anijs dat wordt toegevoegd, maar ook bijvoorbeeld venkel. Beide dranken worden overigens graag gezien als de nationale drank van Griekenland en vaak gedronken als aperitief.

Souma hoe en waarvan wordt het gemaakt?

‘Na de oogst van de druiven, als de alcoholische fermentatie heeft plaatsgevonden, winnen we de vaste delen van de druiven terug’, gaat Zafeirakopoulos verder. Dit betekent geen steeltjes, sap of wijn erbij, maar bijvoorbeeld wel de schil en pitten van de druiven. Water wordt toegevoegd om het concentraat vloeibaar te maken en het geheel wordt opgewarmd tot 85 graden celsius. Vervolgens wordt een dubbele distillatie uitgevoerd om ervoor te zorgen dat ook alle ‘koppen en staarten’ zijn verwijderd. Deze bevatten namelijk een hogere concentratie methanol, wat niet wenselijk is in souma.

Waar drink je souma bij?

Souma maken op RhodosWaar en wanneer je het liefst een souma wilt drinken is natuurlijk persoonlijk. Toch geeft Jason ons zijn persoonlijke tip. Een souma smaakt wat hem betreft het beste puur na een lange avond Grieks tafelen met mezedes. Daar ben ik het overigens helemaal mee eens en dan spreek ik uit ervaring. Je kunt de Anastasia Triantafyllou distilleerderij van Jason en zijn ouders, tevens een wijnhuis, bezoeken op Rhodos en zelf souma gaan proeven. Mocht je op Kos op vakantie zijn dan kun je terecht bij de Georgios Kardoulias distilleerderij.