7 bezienswaardigheden op Karpathos

22 januari 2024 Bas Wanrooij

Olympos is de bezienswaardigheid op KarpathosGa je op vakantie naar Karpathos? Dan mag je deze zeven bezienswaardigheden niet missen. Het Griekse eiland staat vooral bekend om zijn prachtige zand- en kiezelstranden, maar ook qua natuur en cultuur valt er genoeg te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het traditionele dorp Olympos en een wandeling naar de hoogste top van de Dodekanesos-archipel, waar Karpathos deel van uitmaakt. En dat kan allemaal in een vakantie van één of twee weken. De hoofdstad is de gezelligste bestemming op Karpathos om te verblijven en de stranden van Apella en Diakofti zijn prachtig. Dit zijn de zeven mooiste bezienswaardigheden op Karpathos.

1. Wandel door Olympos

Uitzicht op Olympos op eiland KarpathosEen beetje cliché, maar Olympos is de belangrijkste highlight van Karpathos. De weg ernaartoe is overigens prachtig en onderweg zul je geregeld een stop maken voor wat foto’s. ’s Zomers is deze, op sommige plaatsen vrij smalle, weg overigens een stuk drukker dan in het voor- en naseizoen en is een scooter het overwegen waard in plaats van een huurauto.

Het kleurrijke, traditionele bergdorp Olympos trekt van afstand al je aandacht. Het is heerlijk slenteren door de smalle steegjes op zoek naar de mooiste uitzichtpunten en gezellige terrasjes. Bezoek zeker het dorpsplein en als je tijd over hebt ook het authentieke naburige dorp Avlona. Hier ga je namelijk echt even terug in de tijd.

2. Genieten van kleurrijk Menetes

Bergdorp MenetesNet als Olympos is Menetes een kleurrijk dorp in de bergen van Karpathos. Het ligt tussen Karpathos-stad en Arkasa in en is bezienswaardig. Je auto kun je net voor of na Menetes parkeren en dit is tevens een mooi startpunt om het dorp wandelend te gaan ontdekken.

Vanaf het plein bij de kerk heb je mooi zicht op de woningen in pasteltinten en hiernaast vind je een drietal kleine, maar interessante musea. Taverna Perdika is leuk voor een koffietje of lunch en verder het dorp in zijn de traditionele kleine terrassen van bijvoorbeeld Dionysos Fiesta prima alternatieven. Voor je Menetes weer verlaat is een bezoek aan de authentieke Koula bakkerij een tip voor iets lekkers voor onderweg.

3. Verse vis eten in de haven van Finiki

Pittoreske haventje van FinikiDit pittoreske kustplaatsje ligt langs de westkust van Karpathos op een paar kilometer van de badplaats Arkasa. Finiki is een klein vissersdorp en kenmerkend zijn de goede vistavernes hier bij het komvormige haventje. Leuk om hier te gaan lunchen of dineren en in de zomermaanden is het handig om vooraf een tafeltje te reserveren. Het zandstrand ligt beschermt tegen de wind op een steenworp van de terrasjes vandaan. Voor foto’s is de blauw-witte Agios Nikolaos kapel, die pronkt op de rotsen, een mooie plek.

4. Met je voeten in het zand op Apella beach

Apella beach mooiste strand van KarpathosEen blik van bovenaf op Apella beach kun je al werpen vanaf de hoofdweg. Dit uitzichtpunt is populair en nodigt je uit om iets verderop af te dalen naar Apella beach zelf. Je auto parkeren kan hier in juli en augustus een uitdaging zijn en wellicht dus dat je een stukje moet wandelen.

Eenmaal bij het langgerekte kiezelstrand zie je hoe mooi het is met naaldbomen en azuurblauw zeewater. Aan het begin van het strand is wat drukker, doordat hier een taverne is gelegen die ook ligbedjes en parasols verhuurt. Loop wat verder door en je vindt vast een goede plek voor je badlaken. Tegen het middaguur komen de excursieboten vanuit Pigadia die soms op doortocht zijn naar Diafani. Er is een wandelpad achter het strand die wat omhoog loopt voor een fraai overzicht op Apella Beach.

Meer Griekenland aanbiedingen


5. Terrasje pikken en shoppen in Karpathos stad

Vakantie in Karpathos-stad aan de havenKarpathos-stad wordt ook wel Pigadia genoemd en is een grote en knusse bestemming op het eiland. De hoofdstad is tevens één van de bezienswaardigheden op Karpathos met de overblijfselen van de Agia Fotini kapel, de wandelpromenade langs de haven en het archeologisch museum.

Zowel overdag als ’s avonds is er genoeg reuring in Pigadia en je kunt hier prima shoppen, relaxen op het strand of in een beach bar en wandelen naar de Panormitis kapel en begraafplaats. Restaurants, appartementen en hotels zijn hier genoeg en de meeste liggen in of rondom het centrum van de badplaats.

6. Snorkelexcursie naar Saria

Bezienswaardigheid Saria op KarpathosSaria is een eilandje ten noorden van Karpathos en kun je over zee bereiken vanuit Diafani. Vanuit de haven worden dagelijks excursies georganiseerd naar het praktisch onbewoonde eiland.

Highlights zijn hier het fraaie Palatia beach, waar je goed kunt snorkelen en duiken, en de ruïnes van Argos. Het uitzicht vanaf de Agios Zacharias kapel op de baai met Palatia Beach is adembenemend mooi. Op het bijna noordelijkste puntje van Saria ligt het verlaten Alimounta beach, waar je nog een zwemstop maakt.

7. Relaxen op de stranden van Lefkos

Stranden bij LefkosDeze vakantiebestemming ligt langs de westkust van Karpathos en een schiereiland deelt Lefkos in tweeën. Hier kun je genieten van een relaxte strandvakantie met Potali beach, Lefkos beach en het langgerekte Frangolimniona beach op loopafstand.

Tevens is dit een interessant wandelgebied met wandelpad de bergen in naar onder andere het hogergelegen oude gedeelte van Lefkos en de Sokastro kaap. Als je de mogelijkheid hebt is een bezoek aan het bergdorp Mesochori op zes kilometer rijden een tip.