Souvenirs uit Griekenland

28 augustus 2018 Bas Wanrooij

Souvenirs uit GriekenlandEigenlijk nemen we allemaal wel een souvenir mee van je vakantiebestemming in Griekenland. Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn. Welke souvenirs nemen jullie mee uit Griekenland? We hebben vijf leuke of lekkere souvenirs uit Griekenland voor je op een rijtje gezet.

1 Griekse kruiden – zijn overal te verkrijgen, voordelig en thuis te gebruiken om wat lekkers te koken of bereiden in de keuken. Maak thuis je eigen tzatziki met kruiden, kook die lekkere stifado of creëer een echte Griekse salade. Alternatief voor Griekse kruiden als souvenir is Griekse bergthee. Ook lekker, bovendien gezond en op veel bestemmingen in Griekenland te verkrijgen.

2 Komboloi – is een leuk souvenir voor mannen en jongens. Je ziet de oude Grieken op het terras vaak spelen met de komboloi. Een kralenkettting, met een oneven aantal kralen, waar men tussen de vingers rustig mee heen en weer tikt. Het tikken van de kralen heeft een kalmerende werking. Je vindt de komboli in allerlei kleuren op vrijwel alle bestemmingen. De historie gaat terug naar halverwege de 20e eeuw en ze worden ook wel “Greek worry beeds” genoemd.

3 Het boze oog – hiermee bedoelen we de blauwe glazen ogen (een amulet) die je bij je kunt dragen of kunt ophangen. Het blauwe oog, een soort talisman, beschermt je tegen ongeluk, gevaar en ziektes. In Griekenland zie je het blauwe glazen oog terugkomen in armbandjes, kettinkjes, maar ook als decoratiemateriaal. Tevens wordt het blauwe oog meer en meer gebruikt als print op bijvoorbeeld t-shirts, handdoeken, onderzetters en tassen.

4 Olijfolie – wordt op vrijwel elk Grieks eiland en in elke streek op het vasteland wel gemaakt. In de Griekse keuken wordt heel veel olijfolie gebruikt in de gerechten en het is bovendien gezond. De olijfolie smaakt overal weer anders door de weersinvloeden of de samenstelling van de grond waar de olijfbomen groeien. Tegenwoordig zie je Griekse olijfolie ook in trendy flessen, die je doen denken aan een fles(je) parfum.

5 Honing – de Griekse honing behoort tot de beste ter wereld. Bovendien een gezond en lekker souvenir. Er zijn veel verschillende soorten honing uit Griekenland te verkrijgen en ook vind je het terug in lokale lekkernijen als mandolato en pastelli. Bij een Grieks ontbijt met romige yoghurt mogen honing, walnoten en vers fruit niet ontbreken.