10 dagen eilandhoppen Griekenland: deze drie bestemmingen

13 maart 2024 Bas Wanrooij

Mykonos tijdens 10 dagen eilandenhoppen GriekenlandJe wilt niet op één bestemming vakantie vieren en het liefst naar de Griekse eilanden toe? Eilandhoppen Griekenland is dan een goede keuze met legio mogelijkheden. Immers Griekenland heeft 227 bewoonde eilanden die vrijwel allemaal bereikbaar zijn met een veerdienst. Zelfs 26 Griekse eilanden hebben een eigen luchthaven en veertien hiervan met internationale vluchten. Twee of drie bestemmingen, waar het begin- en eindpunt bijvoorbeeld van elkaar verschillen, kun je prima in een dag of tien combineren. We geven je onze tips voor 10 dagen eilandhoppen in Griekenland op maar liefst drie verschillende eilanden.

Cycladen: 10 dagen hoppen van Mykonos naar Santorini

Uitzicht op witte kerk en de zee in Oia SantoriniAl in de tijd van ‘Interrail’, lees de jaren ’80, was deze eilandgroep populair om korte verblijven te combineren. Toen kon je als jongere met zo’n pas gratis reizen door europa met de trein en in Griekenland waren de veerdiensten naar de Cycladen inbegrepen.

Cycladen-eilanden zijn niet te groot, toegankelijk, gezellig en zijn onderling goed met elkaar verbonden door veerboten. Neem daarbij dat vanuit Nederland rechtstreeks wordt gevlogen op Mykonos en Santorini en je hebt een begin- en eindpunt voor je eilandhopvakantie. Een mooie combinatie om 10 dagen te gaan eilandhoppen op de Cycladen is bijvoorbeeld Mykonos, Paros en Santorini. Onze favoriet. Alternatief is om Naxos te kiezen in plaats van Paros als je houdt van wat meer rust en nog mooiere stranden.

Drie Saronische eilanden in tien dagen

De Saronische eilanden, ook wel Argo-Saronische eilanden genoemd, lenen zich eveneens prima voor een 10-daagse eilandhopreis. Je start- en eindpunt is voor deze vakantie dezelfde luchthaven, namelijk die van de Griekse hoofdstad. Wel zo gemakkelijk. Denk aan een combinatie van drie nachten Aegina, twee nachten Poros en vier nachten op het autovrije Hydra. Of een nachtje Athene en drie nachten op Hydra. Vanuit havenstad Piraeus vertrekken met grote regelmaat veerdiensten naar deze Griekse eilanden. Ook deze eilanden zijn niet te groot, divers en allemaal gezellig.

Combi: twee Ionische eilanden en Parga

Kerkyra op Corfu tijdens fly & drive vakantieLeuk, en weer echt eens wat anders, is een fly & drive vakantie naar twee Ionische eilanden en de pittoreske kustplaats Parga op het vasteland. Parga wordt door liefhebbers van deze bestemming niet voor niets het ‘Pargadijs’ genoemd. Start je eilandhopreis op Lefkas, vlieg heen op de luchthaven van Preveza, en eindig op Corfu. Ook hiervandaan kun je namelijk rechtstreeks naar Nederland vliegen in de zomermaanden. Deze eilanden zijn wat groter en daarom is een verdeling van drie nachten op Lefkas, twee nachten in Parga en vier nachten op Corfu bijvoorbeeld een mooie combi.

Let op dat je met je autoverhuurbedrijf afspreekt of je de huurauto mee mag nemen van Igoumenitsa naar Corfu-stad op de veerboot. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend.

10 dagen eilandhoppen in Griekenland kun je zelf organiseren, maar je kunt zo’n reis ook door een specialist als Local Touch Travel voor je laten regelen. Voordeel is dat je hele reis dan valt onder ANVR-voorwaarden en SGR-garantie. Zelf alles fixen start met vluchten boeken bij bijvoorbeeld Transavia of easyJet. Een passende accommodatie is heel persoonlijk en gemakkelijk online te boeken. De schema’s van veerdiensten worden in Griekenland soms vrij laat bekend gemaakt. Hier dien je dus rekening mee te houden. De snelle flying cats zijn overigens een stuk duurder dan een grote veerboot van bijvoorbeeld Blue Star ferries. Nog twee andere voordelen: op zo’n grote boot mag je auto mee en kun je overdag genieten van de zon boven op het dek.