Speelgoedmuseum op Rhodos

11 december 2023 Bas Wanrooij

Het Speelgoedmuseum op Rhodos in GriekenlandIn het dorpje Archipoli op Rhodos vind je een heus speelgoedmuseum. En eentje met een Nederlands tintje, want het wordt gerund door de Griek Thanasis met zijn Nederlandse vrouw Jacquelien. Thanasis was en is een enorme verzamelaar van speelgoed en dan speciaal van in Griekenland geproduceerd speelgoed. Het speelgoedmuseum op Rhodos heeft twee lagen, de begane grond en daaronder de kelder. De expositie begint in de jaren ’30, met veel blikken (opwindbaar) en houten speelgoed en eindigt in de jaren ’90 met o.a. de Griekse Barbie ‘Bi-bi-do’ en de Griekse My Little Pony ‘ie mikri moe pony’. In de kelder staat internationaal speelgoed en er staan oude videogames en flipperkasten, waar je als bezoeker ook echt op kunt en mag spelen.

Verzameling van Grieks speelgoed

Griekse barbie in Speelgoedmuseum RhodosJacquelien en Thanasis zijn muzikanten en ontmoetten elkaar op Kreta tijdens een vakantie. Na wat heen en weer gereis tussen Nederland en Griekenland besloot Jacquelien om bij Thanasis in Athene in te trekken. Ze speelden beiden een band, waarmee ze op veel plaatsen in Griekenland kwamen. Zo leerden ze ook Rhodos kennen, wat Jacquelien toen al een fijne plek leek om te gaan wonen. Nadat ze kinderen kregen, verruilden ze het drukke Athene voor het rustige binnenland van het eiland Rhodos in Archipoli.

Thanasis had inmiddels al een grote verzameling speelgoed van Griekse makelij. In de jaren ’90 sloten namelijk veel kleinere speelgoedwinkels in Griekenland. Hij kocht inboedels van deze winkeliers op en behield het Griekse speelgoed. Samen fantaseerden Thanasis en Jacquelien toen ook al over een eigen speelgoedmuseum. Verzamelaars hebben vaak hun schatten in een kamertje in huis, of in dozen op de zolder, zonder dat veel mensen daar van kunnen genieten. Met het museum kunnen ze een groot publiek laten genieten van herinneringen, nostalgie en een stukje Griekse geschiedenis.

Speelgoed uit Griekenland

Speelgoed uit Griekenland In Griekenland werd heel veel speelgoed gemaakt. Het meeste was wel een kopie van speelgoed uit andere landen, bijvoorbeeld Japan, West-Duitsland en Engeland. De productiekosten waren laag in Griekenland en er werd vroeger nauwelijks gecontroleerd op rechten en patenten. Produceren was dus makkelijk en goedkoop. Een aantal bekende Griekse speelgoedmerken zijn EPA, Ananiadis, Lyra, mister P en El Greco. In de jaren tachtig bracht Lyra ook Grieks Playmobil op de markt. Dit was overigens wel met officiële licentie van Playmobil. Inmiddels is Grieks Playmobil erg gewild bij verzamelaars!

Het laatst overgebleven Griekse speelgoedmerk was ‘El Greco’. Deze sloot in 1992, nadat het bedrijf was overgenomen door het Amerikaanse ‘Hasbro’. De eigenaar van El Greco startte vervolgens met een nieuwe speelgoedwinkelketen Jumbo. In Griekenland zijn deze koopjeswarenhuizen inmiddels zeer bekend. Zo’n Jumbo-winkel vind je tegenwoordig ook op vijf kilometer ten zuiden van Rhodos-stad. Het speelgoed wat daar verkocht wordt komt grotendeels uit China.

Speelgoedmuseum op Rhodos voor alle leeftijden

Computergames en flipperkasten in de kelder Speelgoedmuseum RhodosHet speelgoedmuseum is echt voor alle leeftijden en bovendien zéér interactief. Naast de expositie die voor jong en oud interessant is, is er een speelhoek waar gespeeld kan worden met Lego, Playmobil en van alles meer. Op tafels binnen en buiten staan gezelschapsspellen uitgestald waar kinderen en volwassenen met elkaar mee kunnen spelen. Tevens is er een knutseltafel waar kinderen een eigen speelgoedje kunnen knutselen en kunnen kleuren. Voor iets oudere kinderen is er een schattenjacht, waarbij je via een puzzel in het museum de code voor de schatkist moet vinden. En last but not least is er dus nog de benedenverdieping waar gespeeld kan worden op de videogames en flipperkasten, favoriet bij zowel pubers en volwassenen.

Het speelgoedmuseum in Archipoli op Rhodos is van april tot en met oktober geopend. Kijk voor de openingstijden, het adres en de entreeprijzen op de website van het speelgoedmuseum.