Dit is West-Kreta

17 december 2023 Bas Wanrooij

West-Kreta ontdekken met BalosWat wordt er nou precies met West-Kreta bedoeld? Hier is eigenlijk geen specifieke definitie voor. Kreta is namelijk onderverdeeld in vier departementen: Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi. Wij kiezen voor West-Kreta als de meest westelijke provincie Chania op het grootste eiland van Griekenland. Dit departement heeft een eigen luchthaven (CHQ) op het schiereiland Akrotiri en wordt van april tot en met oktober rechtstreeks aangevlogen vanuit Nederland. Na gemiddeld drie uur en een kwartier vliegen sta je op Kretenzisch grondgebied en kan je vakantie hier beginnen. Dit is West-Kreta!

Chania favoriete stad in Griekenland

Venetiaanse haven van Chania als mooiste stad van West KretaBezoekers van Griekenland.net kozen eerder dit jaar Chania als hun favoriete stad in Griekenland. Zonder twijfel is dit de mooiste stad van Kreta en ook leuk voor een stedentrip. Het wordt ook wel gespeld als Xania, Hania of La Canea. Deze laatste is de oude Venetiaanse benaming voor deze stad. De Venetiaanse haven met haar eindeloze en gezellige promenade nodigt uit om te flaneren. In de wijk Topanas vind je fraaie boutique hotels. Het ligt aan de westzijde van de eerdergenoemde haven.

Kastelli is de oudste stadswijk met legio restaurants, tavernes en hippe bars en ruïnes van de oude Minoïsche stad. Chiones en Splantzia liggen verder naar het oosten. In deze eveneens oude, maar minder toeristische wijken kun je prima terecht voor een hapje en een drankje. Een wandeling door de oude stad, en dus de vier eerdergenoemde wijken, is een must.

Bougatsa en chocoladecake

Voor bougatsa, Grieks gebak van knapperig filodeeg met een meestal zoete custard vulling, tippen we Iordanis aan de Apokronou 24. Deze Griekse lekkernij wordt hier al sinds 1924 op traditionele wijze door deze familie bereid. Voor andere zoetigheden ga je naar Kookoovaya Café in het oostelijk deel van de stad. Lopen vanuit het centrum is te ver. De desserts zijn hier verrukkelijk en je krijgt het fraaie uitzicht op de stad Chania erbij cadeau. Sinds 1997 maken ze hier, de inmiddels befaamde, Zoumero chocoladecake. Ga maar proeven!

Meer Griekenland aanbiedingen


Cultureel genieten van West-Kreta op Akrotiri

Cultureel genieten in de kloosters op Akrotiri in Weste-KretaSchiereiland Akrotiri ligt ten noordoosten van de stad Chania. Niet alleen ligt hier dus het vliegveld, maar kun je ook meerdere interessante kloosters bezoeken. Het Agia Triada klooster uit de 17e eeuw heeft bijvoorbeeld een zeer fraaie tuin. Een wandeling naar het verlaten Katholiko klooster, meer naar het noorden toe, is een tip. Met de auto kun je rijden tot aan het Gouverneto klooster. Hier parkeer je de auto en start je met de wandeling. Goed schoeisel is vereist en reken op een wandeling van zo’n 45 minuten om bij het Katholiko klooster te geraken.

Wist je dat op Stavros beach delen van de film ‘Zorba de Griek’ uit 1964 zijn opgenomen? Je kunt een bezoek combineren met de eerdergenoemde kloosters. Als alternatieve stranden op Akrotiri tippen wij Seitan Limania, Kalatha en Marathia beach.

Stranden van Balos en Kendrodasos

Een wandeling naar Balos beach vanaf de parkeerplaats blijft ieder keer opnieuw een belevenis. Het uitzicht wat je krijgt op het strand en op de achtergrond het Gramvousa-eiland is uniek. Het gevoel of je in het Caraïbisch gebied terecht bent gekomen. Wil je de laatste 10 kilometer niet over de onverharde weg rijden, dan is een boottocht naar Balos een prima alternatief. Zeker in het hoogseizoen, als het druk is met autoverkeer. Vanuit de haven van Kissamos vertrekken de veerboten met toeristen hiernaartoe. Je maakt eerst een stop bij Gramvousa, waar je naar het fort toe kunt lopen.

Als heel veel toeristen naar Elafonisi beach gaan, rijden wij iets verder door naar Kedrodasos beach. Het witte zandstrand ligt wat verscholen achter een cederbos en heeft geen voorzieningen. Zelf vinden we dit het mooiste strand van Kreta.