Hoe is vakantie naar Rhodos in mei

10 mei 2023 Bas Wanrooij
Rhodos-stad in de maand mei

Uitzicht op Mandraki haven in Rhodos-stad

In de maand mei op vakantie naar Rhodos? Een vrij rustige reismaand voor het ‘Griekse eiland van de zon’. Je kunt rechtstreeks vliegen in mei naar Rhodos en vanaf diverse luchthavens, zoals Schiphol, Eindhoven en Weeze. Dit laatstgenoemde vliegveld ligt net over de grens bij Nijmegen en heeft als grote voordeel dat je je auto praktisch voor de deur kunt parkeren en het hier zelden druk is. Rhodos-stad is de gezelligste en drukste bestemming in mei op dit Griekse eiland.

1 mei start de zomer op Rhodos

Agathi beach op Rhodos in mei

Agathi beach langs de oostkust van Rhodos

Op Rhodos is vrijwel alles in mei al in bedrijf, al kunnen enkele stranden bijvoorbeeld nog niet zijn voorzien van ligbedden, parasols en een taverne die is geopend. Dit heeft te maken met hoe druk het dagelijks is met toeristen op deze stranden. Ook speelt Orthodox Pasen een rol. Op 1 mei vieren Grieken de Dag van de Arbeid en is vrijwel alles ook op Rhodos gesloten. Aan de voordeur hangt men (gedroogde) bloemen om de start van de zomer te vieren en zoals op elke eerste dag van de maand wenst men elkaar met ‘Kalo Mina’ een goede maand toe.

In mei de eerste zomerse dagen op Rhodos

Hoewel het weer nog wat wisselvallig kan zijn op Rhodos in mei, zijn er ook al zomerse dagen te noteren. Denk aan dagen met veel zon en temperaturen overdag van meer dan 25 graden. Zwemmen in zee kan ook in mei al rondom Rhodos. Al zal de temperatuur van het zeewater langs de oostkust warmer zijn dan langs de westkust bij bijvoorbeeld Ixia en Ialyssos. De wind, die meestal uit het noordwesten waait, speelt hier een grote rol in. Zwembaden van appartementen en hotelketens zijn ook wat fris, omdat deze baden pas begin april zijn gevuld en vaak alleen door de zon verwarmd.

Wandelen in de natuur en shoppen in Rhodos-stad

Profitis Ilias Rhodos wandelgebied

Profitis Ilias het fraaie Elafos hotel

In mei staat de natuur op Rhodos in bloei en dit wordt dan ook wel de mooiste wandelmaand genoemd. Met name op en rondom de berg Profitis Ilias kun je fraaie wandelingen maken door pijnboombossen en bij het Gadoura-meer. Tevens heb je hier een vrij grote kans om ‘Dama Dama’ herten in het wild te zien. De populatie van deze lokale diersoort is de laatste jaren namelijk flink toegenomen.

Wist je dat je in Rhodos-stad goed kunt shoppen? Het winkelgebied start achter de ‘Bank of Greece’ en je vindt hier winkels van merken als Zara, Berschka, H&M, Pull & Bear, Benetton en Stadivarius. Maar ook kleinere boutique-shops van merken als Lacoste, Tommy Hilfiger en Gant. Leuk is om ‘Throne of Helios: The History of Rhodes 9D Experience’ te bezoeken. Dit is de eerste 9D bioscoop in europa en de twee (korte) animatiefilms zijn geschikt voor alle leeftijden.