Vakantie naar Amorgos

27 juli 2019 Bas Wanrooij

Vakantie naar AmorgosAmorgos is een eiland van de Cycladen-archipel en ligt centraal in de Egeïsche Zee. Er is geen vliegveld, maar in de havens van Aegiali en Katapola meren dagelijks veerboten aan. Goede verbindingen zijn er met de eilanden Naxos en Santorini. Hier nog geen massatoerisme, maar authentiek Griekse dorpjes, zoals Chora en Lagada. Hier heeft de tijd stil gestaan en vind je rust en gastvrijheid.

Amorgos is een echt wandeleiland

Amorgos heeft een ruig landschap met hoge bergkliffen. Het hoogste punt is de berg Krikelos van 822 meter. Wandelaars kunnen hun hart ophalen op Amorgos. Door de bergen lopen veel en goed herkenbare wandelpaden. Zelfs met bewegwijzering. Vanuit Aegiali kun je bijvoorbeeld in iets meer dan drie uur wandelen naar het Chozoviotissa klooster aan de andere kant van het eiland. Als je last van hoogtevrees hebt is deze wandeltocht af te raden. Maar er zijn ook kortere wandelingen. Van Katapola naar Chora bijvoorbeeld over een oud ezelspad. Deze wandeling van twee kilometer duurt ongeveer een half uur.

Mooie stranden en fraaie baaien

Vakantie naar Amorgos Levrossos beachElk eiland heet zijn eigen charme. Amorgos heeft bij Aegiali een drietal mooie zandstranden. Levrossos beach is het meest toegankelijke en mooiste zandstrand met twee beach bars. Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar.

Meer naar het westen van het eiland bij Katapola, zijn Mouros beach en Kalotaritissa beach tips voor een dagje aan het strand tijdens je vakantie op Amorgos.

Slenteren door Chora

Het hoofdstadje Chora leent zich om doorheen te slenteren. Zo nu en dan neerploffen op een terrasje onder een bougainvillea met houten stoeltjes. Een tip om te gaan eten is restaurant Tranzistoraki aan het hoofdstraatje. De menukaart staat vol met eigentijdse mezzes. Probeer eens de tabouleh in plaats van een Griekse salade. Wandel ook door naar de oude windmolens die op een rotsplateau boven het stadje uitreiken. Wil je het kasteel op, dan kun je bij de taverne Alidagni op het centrale plein de sleutel van de toegangspoort lenen.