Zwemwaterkwaliteit bij Griekse stranden uitstekend

4 juni 2024 Bas Wanrooij

Schoon strand en zwemwater op Corfu in GriekenlandZwemmen in de zee op je Griekse vakantiebestemming kan prima. De zwemwaterkwaliteit bij 95,8% van alle meetpunten langs de kust in Griekenland, en dat zijn er maar liefst 1.728, van uitstekende kwaliteit. Dit meldt de European Environment Agency naar aanleiding van hun jaarlijkse onderzoeken in hun rapportage. In totaal controleert de organisatie 22.000 verschillende zwemplekken in 29 verschillende landen in Europa. In Griekenland alleen al worden er jaarlijks 10.450 samples genomen van het natuurlijke zwemwater. 

1679 Griekse stranden hebben uitstekend zwemwater

Kaart met meetpunten zwemwaterkwaliteit GriekenlandVorig jaar werd op 1.679 plaatsen in Griekenland het zwemwater gemeten. Nu is dat dus op 49 plaatsen meer. Op Karpathos zijn veel nieuwe meetpunten, maar door te weinig metingen zijn deze resultaten niet meegenomen in de eindklassering van Griekenland. Het percentage van plekken waar je in Griekenland uitstekend in zee kunt zwemmen had dus nog een stuk hoger kunnen uitvallen. Deze metingen van de kwaliteit van het zwemwater zijn tevens een belangrijk criteria van het eco-label Blue Flag in hun jaarlijkse verkiezingen van schone stranden. Griekenland heeft dit jaar  625 Blue Flag beaches.

Griekenland in top vier met beste zwemwater van Europa

Cyprus voert de Europese lijst aan, waar 97,6% van alle zwemwatermeetpunten uitstekend is bevonden. Ook Oostenrijk (96,9%) en Kroatië (96,7%) scoren nog iets beter dan Griekenland. Noemenwaardig is wel dat het aantal meetpunten in deze drie landen een heel stuk lager ligt dan op de Griekse stranden. Gemiddeld in de Europese Unie is 85,4% van alle meetpunten uitstekend om lekker te gaan zwemmen. Nederland staat met slechts 72,3% een heel stuk lager in de lijst.