Zwemwater Griekenland van uitstekende kwaliteit

9 juni 2020 Bas Wanrooij

Zwemwater Griekenland van uitstekende kwaliteitIn het jaarlijks onderzoek van European Environment Agency worden 21.000 zwemgebieden langs de kust en in meren van 30 Europese landen onderzocht. In Griekenland is in 2019 het zwemwater op 1.631 plaatsen langs de kust en stranden onderzocht en op drie plaatsen in meren landinwaarts. 95,7% van het Griekse zwemwater is van uitstekende kwaliteit en voldoet aan de strengste Europese normen. Samen met Cyprus, Kroatië, Malta en Oostenrijk behoort Griekenland tot de vijf landen in Europa met het schoonste zwemwater dit jaar.

Grieks zwemwater scoort alleen maar goed en uitstekend

Vorig jaar werden 1.591 recreatiegebieden langs de Griekse kust onderzocht. Dit jaar zijn dat er met 1.631 wat meer. Griekenland heeft de langste kustlijn van Europa en in totaal zijn er 9.885 watersamples genomen voor het jaarlijkse onderzoek. Geen enkel zwemgebied dat is onderzocht in Griekenland scoort een onvoldoende. Deze metingen van de kwaliteit van het zwemwater zijn een belangrijk onderdeel van de Blue Flag eco-awards. Griekenland heeft dan ook 497 stranden waar een blauwe vlag wappert dit jaar.

In Cyprus is volgens de jaarlijkse metingen 99,1% van het natuurlijke zwemwater van uitstekende kwaliteit. Het land voert hiermee de Europese lijst aan dit jaar. Wel moet worden opgemerkt dat rondom Cyprus slechts 113 zwemgebieden zijn onderzocht in 2019 met in totaal 999 watersamples.