Griekenland in top 3 Europa met kwaliteit zwemwater

22 juli 2021 Bas Wanrooij

Griekenland in top 3 van Europa met kwaliteit zwemwaterDe kwaliteit van het Griekse zeewater om in te zwemmen is van uitstekende kwaliteit. Jaarlijks publiceert de European Environment Agency (EEA) een rapport met de kwaliteit van het zwemwater in Europa. Vorig jaar stond Griekenland op de vierde plaats en dit jaar staat Griekenland in de top 3 van Europa met de kwaliteit van haar zwemwater. Het zwemwater is op 1.634 verschillende locaties in 2020 langs de Griekse kust gemeten en liefst 97,1% hiervan heeft een uitstekende kwaliteit.

Op 1.634 Griekse locaties zwemwater gemeten

Cyprus voert de lijst aan dit jaar en heeft op al haar 112 gemeten plaatsen uitstekend zwemwater. Dat zijn overigens veel minder meetpunten dan de 1.634 locaties die in Griekenland worden gecontroleerd. In totaal wordt de kwaliteit van het zwemwater door de EEA in 31 Europese landen gemeten op 22.276 locaties. Nederland is terug te vinden op de 22e plaats dit jaar en 73,8% van ons zwemwater is van uitstekende kwaliteit.

Kwaliteit zwemwater hele kust Griekenland uitstekend

Vrijwel langs heel de gehele Griekse kustlijn op het vasteland en de Griekse eilanden wordt het zwemwater continue gemeten. Alleen locaties waar niet gemakkelijk kan worden gezwommen, door bijvoorbeeld hoge rotsen aan de kust of onbewoond gebied, worden niet gemeten. Denk hierbij aan delen van de westkust van Rhodos en gedeeltes in het zuiden van Kreta. Je kunt overal in Griekenland goed zwemmen in zee tijdens je vakantie. Op 99,1% van alle Griekse testgebieden is het zwemwater namelijk van goede kwaliteit. De overige 0,9% kon niet worden gekwalificeerd en is in het rapport van de EEA genoteerd als onmeetbaar.

Griekenland in top 3 van Europa met kwaliteit zwemwater

Zwemwaterkwaliteit Griekenland in top 3 Europa

Dat Griekenland in de top 3 van Europa staat met de kwaliteit van haar zwemwater is een opsteker voor het toerisme. Geen enkele ander Europees land heeft met zoveel meetpunten zo’n hoog percentage zwemwater van uitstekende kwaliteit. Deze metingen zijn trouwens ook van belang voor de toekenning van de Blue Flag eco-award voor stranden. Griekenland heeft in 2021 545 stranden waar een blauwe vlag mag worden gehesen.